Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ mulder:
Už od roku 2012 se zajímáš o úlohy z analýzy, které jsou na mnohem vyšší úrovni.Je to vidět z tvé historie.To určitě dáš dohromady. Limity vyšetřujeme vždy v podílovém tvaru, nevím proč to rozděluješ, zde k tomu není důvod
↑ krakonoš:
No podle mě k tomu rozdělení na dva zlomky důvod je. A vyřešil to úplně vzorově...
↑ surovec:
V tomto případě to výsledek neovlivní.
Toto je příklad
, který po mě chtěl nedávno jeden žák, který jsme rozebírali, tam ale bylo lepší využít ještě krok
a uvědomit si Tay rozvoj v čitateli.
L'Hospitala jsem nedoporučila, příjde mi to složitější , musí se to udělat dvakrát,mám na mysli aplikaci LHospitala na originálně zadanou limitu po úpravě na zlomek
Ahoj! Doporučuji použít L'Hospitalovo pravidlo. Pokud to zderivuješ správně, tak ti vyjde 6.
↑ Jeremy1337:Nevím, zda ve třetím ročníku na střední škole znají Hospitalovo pravidlo a umí derivovat
↑ mulder: ah, my se učili derivovat až ve 4ťáku, pardon. Rozdělit na dvě limity, jednu lehce spočítáš a druhou rozšířit.
↑ krakonoš:
Nerozumím, co tím chceš říct. Tebou uvedená limita by se opět snadno řešila rozdělením na dva zlomky. Pokud je ten logaritmus myšlen jako přirozený, pak se samozřejmě nule rovná. Pokud je tím myšlen dekadický, snadno se to převede na přirozený a dopočítá...
Mimochodem, jak bys zadanou limitu řešila bez rozdělení na dva zlomky (a samozřejmě bez l'Hospitala)?
↑ surovec:
Třeba 

sin y se na okolí nuly chová jako y, nebo lze si napsat pro tuto fci Taylorovu řadu na okolí nuly.
Je fakt,že u limity typu [ln(1+x)-sinx]/x pro x jdoucí k nule by to rozdělení nevadilo, když si třeba uvědomím jistou rovnocennost funkcí, případně jejich Taylory, tak na to kašlu a klidně to rozdělím, ale u zkoušky by byly kecy.
↑ krakonoš:
No, to je zajímavá úprava, ale je to v podstatě úplně to samé, jen více nepřehledné...
↑ surovec:
K rozdělení zlomků nedochází, to jsi chtěl
↑ krakonoš:
To sis mohla rovnou hned na začátku říct, že
se na okolí
chová jako
a psát
...
↑ surovec:
Já vím,takhle to i běžně dělám, chtěla jsem jen aby to bylo trochu názornější.
↑ surovec:
Tady je pochopitelně jedno jestli využíváš limity sin x/x nebo sin7x/7x.Důležité je, abys věděl proč tomu tak je. Na druhou stranu spočítat limitu (5/7 y + sin y)/y s pomocí Taylorovy řady mi příjde názornější než u té zadané.Nemusíš derivovat vnitřní funkci. V tomto případě to sice časově vyjde nastejno, u složitějších příkladů tomu tak být nemusí.