Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, dostali jsme úlohu z trigonometrie. Udělal jsem si obrázek, jsou tam pravoúhlé trojúhelníky, takže to vypadalo snadno, ale je tam nějak moc neznámých a brzy jsem se do toho zamotal. Tady je zadání úlohy, když tak mám i obrázek, ale snad je situace ze zadání jasná:
Skupina kopáčů kopala příkop s obdélníkovým průřezem. Když chtěli změřit jeho šířku, zjistili, že nemají žádné měřící pásmo, jen několik latí se známou délkou. Kopáč Alfons, zdatný v matematice, však vzal lať o délce 364 cm a zapřel ji jedním koncem v příkopu ve spodním rohu obdélníka a druhým koncem ji zapřel napříč (kolmo na příkop) o protější stěnu příkopu. Podobně pak umístil ve stejném místě lať o délce 175 cm, ale opačným směrem. Latě se tak překřížily v určité výšce nad dnem příkopu. Výška tohoto překřížení přesně odpovídala lati, o které věděl, že je dlouhá 80 cm. Nyní již snadno dopočetl šířku příkopu. Kolik cm je tato šířka?
Kdyby někdo náhodou věděl, budu rád za postup vedoucí k výsledku, případně i výsledek (máme to určit na tři desetinná místa). Děkuji.
↑ kastanek:
Hezký den.
Řekl bych, že může být vhodné podívat se na řešení v principu podobné úlohy kněží boha Ra
(Pokud jsem Vaši úlohu bez náčrtku správně pochopil).
↑ kastanek:
Je to tak jak píše ↑ Jj:. Řešení vede opravdu na algebraickou rovnici 4.stupně.
Když budeš postupovat, jak radí ↑ Jj: dostaneš:
Budeme počítat v metrech.
Označme:
a

Rovnice by se dala řešit i algebraickými metodami, ale můžeš použít nějakou numerickou metodu (třeba Newtonovu)
pro ni platí:
jako první odhad (aproximaci) použij třeba
po několika krocích vyjde
(přesně)
a potom
m (také přesně) (na centimetry si to převeď sám-i s tou požadovanou přesností)
Po editaci
Tady to máš nakreslené
↑ kastanek:
Kopáč Alfons, zdatný matematik... Snadno dopočetl... :-)))
Hm, tady si dal někdo pořádnou práci s tím, aby to vycházelo přesně celočíselně. Vzhledem k té rovnici, která v obecném tvaru s danými hodnotami (délky latí) je docela komplikovaná, to muselo dát mnohem víc práce než samotné řešení...
Poznamka.
Ide o velmi znamy problem.
Mozte si ho pozriet napr. tu
http://mathforum.org/library/drmath/view/55279.html
Alebo aj tu
https://en.wikipedia.org/wiki/Crossed_ladders_problem
( pochopitelne je tam ukazana methoda, numericke hodnoty si prisposobte).