Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj lidi, zkouším si maturitu z matematiky - termín 2018 podzim úloha 21.
Zadání zní takto: Přímka p protíná souřadnicové osy v mřížových bodech. Přímka q je rovnoběžná s osou y.
Určím si body A a B. A=[4;0] B=[0;5] vektor v = (4;-5). Přímka q=-5.
Za úkol musím spočítat odchylku přímek p, q. Na odpovědích jsem našel, že druhý vektor je (0;-2) -> to se zjistilo prý z přímky q. Ale jak se na to přišlo? Díky
↑ nononsense:Smerovy vektor nie je urceny jednoznacne. Tvorcovia ulohy si vybrali nejaku dvojicu bodov na
a dostali tento vektor, ty si mozes zvolit inu a dostanes iny, to je v poriadku.
↑ nononsense:
Napadlo mě, že by to možná šlo řešit bez vektorů. Ale podívej se na to, až se ti to podaří spočítat pomocí vektorů.
Ale není nutností počítat odchylku touto metodou. Můžeš například ze směrového vektoru přímky p zjistit úhel, který přímka svírá s osou x:

Dopočítáním do 180° zjistíš úhel v pravoúhlém trojúhelníku ABO u vrcholu A a dopočítáním do 90° zjistíš úhel u vrcholu B. :)
Nebo Pythagorovou větou spočítáš délku přepony a kosinovou větou zjistíš úhel u vrcholu B.

Díky za odpovědi. Vím, že to není nutné počítat přes odchylku, jen mě zajímá, jak to právě spočítat s tím q.
Správná odpověď je 38°40'. Tak uvidím, jestli se k tomu dopracuji, díky :)
edit: tak díky moc všem! Z q můžu opravdu dosadit libovolný bod. Vážím si každé odpovědi, byli jste super rychlí. Děkuji :)
Stránky: 1