Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Sjuzn:
Tohle vlastně není fyzika. Z fyziky potřebuješ jen vědět, že G bude v takové pozici, aby byl co nejníž (minimální potenciální energie)
Zbytek jsou počty
Pokud si zavedeš soustavu souřadnic tak, že v levém čepu je počátek a osy jsou jako obyčejně, pak musí platit (x,y - souřadnice bodu G)
po troše počítání dostaneš
nyní derivace implicitně zadané fce
a z toho
hledáš extrém, položíš derivaci rovnu nule, z toho 
no a řešením soustavy
dostaneš souřadnice bodu G ve stabilní poloze (budou dvě, musíš vybrat správné)
dopočítat
,
už je hračka
Trikove riesenie: vsimni si ze hladas najnizsi bod elipsy. Elipsu otoc, hladas k nej dotycnicu pod znamym uhlom (resp. tangensom uhlu). Natiahni jednu suradnicu, teraz to bude kruznica a k nej sa dotycnica hlada lahko.

↑ zdenek1:
Omlouvám se, ale upřímně moc nerozumím, jak jste matematicky postupoval z první rovnice L1+L2=22 a jak potom dopočítat L1 a L2. Můžete mi to, prosim vás objasnit?
Děkuji
Umíš vyřešit tu poslední soustavu?

↑ KennyMcCormick:
Nerozumím celému příkladu, upřímně.
↑ JmenoNeznam:
Potřebuješ rozumět zhruba těmto (nesouvisejícím) věcem:
1) Analytická geometrie v rovině, rovnice kuželoseček, obecná rovnice elipsy
2) Hledání extrémů funkcí
3) Derivace implicitně zadaných funkcí
4) Řešení soustavy dvou (lehce nelineárních) rovnic o dvou neznámých
Čemu z toho nerozumíš ?
Pokud čekáš, že ti tu někdo spočítá přímo hodnoty L1, L2, budeš asi zklamaný...i tak bych řekl, že už jste dostali nápovědy víc než dost, vzhledem k tomu, že jste to ve škole dostali jako samostatnou práci...

↑ MichalAld:↑ MichalAld:↑ MichalAld:↑ MichalAld:↑ MichalAld:
Rozumím všem těmto tématům. Přesně to jsem očekával, abych to mohl z toho pochopit, jelikož z postupu to pochopím asi úplně nejlíp. Jako samostatnou úlohu jsme to nedostali, jen jsem bohužel chyběl ten den ve škole, v pondělí z toho píšem test a nikdo mi to nedokáže obrazně vysvětlit. Takže asi tak.
↑ JmenoNeznam:
Zdravím,
doplň si do obrázku souřadnicový systém, jak radí
↑ zdenek1:
Levý čep má sozřadnice [0,0], pravý [18, 2], G[x,y]. Pro výpočet L_1, L_2 ti stačí Pythagorova věta ( nebo vztah pro výpočet vzdálenosti dvou bodů v rovině z analyt. geometrie). Rovnici uprav na L_2=22-L_1 a umocni. Uprav a znovu umocni ( řešení iracionálních rovnic).
Po sestavení soustavy (hledání extrémů) ji vyřeš dosazovací metodou.

Po upravení rovnice na výraz L_2=22-L_1 mi vyšel výraz 36x+4y+156=22..√x^2+y^2. Pokud znovu umocním, vychází šílený čísla, z kterých už nevim, kudy ven. Dokážete mi, prosim Vás, ještě nějak poradit?
↑ JmenoNeznam:
Musíš dát (po prvním umocnění) na jednu stranu tu odmocninu a na druhou vše ostatní...
Zatím jsem to nezkoušel, ale předpokládám, že před druhým umocněním by se měla všechna
vyrušit...

↑ MichalAld:
To tak jakoby mám, ne? Jak jsem právě psal ve zprávě před. Ale po druhým umocnění vyjdou naprostý šílenosti,s kterými se už, já osobně, nikam nedopracuji.

↑ MichalAld:
Já právě myslel, že sis toho všiml, tak to se omlouvám. Psal jsem to ve zprávě nad.
Po prvním umocnění mi vyšlo 36x+4y+156=22.√x^2+y^2
a po dalším umocnění a úpravě vyjde 203x^2+72xy+2808x-117y^2+312y+6084=0
Myslíš jako 
Podle "wolfram matematica" to máš nejspíš chybně, protože to je rovnice hyperboly a né elipsy. Ten přechod k 
je správně, ale už ta první rovnice obsahuje nějakou chybu.
Mělo by to být

A po roznásobení 
Tobě vychází (po zkrácení dvojkou)

Někde se ti tam holt dostala (nebo nedostala) ta dvojka, není to velká chyba, určitě to najdeš.

↑ MichalAld:
už jsem to našel. Protože po umocnění pravé strany jsem místo 2ab udělal jenom ab. Ale teď právě nevím, jak mám postupovat dál, abych se dobral k výsledku. Nějaká rada ještě, prosím?
Když už to máš v tomhle tvaru
tak to umocni ještě jednou. Tím ti ta odmocnina definitivně zmizí a získáš obecnou rovnici elipsy, ve tvaru
Poté nastoupí derivování funkce v implicitním tvaru (to už je jednoduché).

Jasný. K tomu jsem se už taky dostal. Jak je výše zmíněno: y'=351-40x+9y/120y-9x-39
Ale právě v tomhle kroku už se nevyznám, proč a co dělat.
Pokud jde o tu derivaci, tak pokud máme funkci v implicitním tvaru, tedy
tak její derivace je
Vzhledem k tomu, že to pak budeš pokládat rovné nule, tak ten jmenovatel nemusíš v prinicipu ani počítat...

↑ MichalAld:
Se omlouvám, asi jsem to špatně napsal. Implicitní funkci už jsem zderivoval do toho právě námi chtěného tvaru. tedy, že mám 2 soustavy rovnic, které jsme zde (spolu) vypočítali. Hádám teď, že si z té menší vyjádřim buď x nebo y a pouze dosadím do první rovnice.
↑ JmenoNeznam:
No, protože hledáš extrém, položíš derivaci rovnou nule.
Kdyby to byla normálně explicitně zadaná funkce (y = f(x)), tak by tohle stačilo, položit její derivaci rovnou nule a najít příslušné x.
Jenže my máme funkci zadanou implicitně, takže její derivace obsahuje nejen x, ale i y.
Musíme tedy použít ještě i tu původní funkci, abychom našli x.
Když tedy máš
tak po vynásobení jmenovatelem dostaneš prostě
Vyjádříš z toho y (nebo x, je to jedno, co půjde lépe ... ono jde obojí blbě)
a pak to dosadíš do původní rovnice, tedy do 
Je to zase kupa násobení, ale nakonec dostaneš kvadratickou rovnici pro x (nebo pro y, záleží jak ses rozhodl). Má ovšem dvě řešení, musíš vybrat to správné.
Takto by to mělo vyjít:

↑ MichalAld:
Nějak jsem se k tomu dopočítal. Děkuju moc. Teď to jdu ještě udělat na moje zadání a uvidíme, zda se dohrabu k zelené fajfce :D
Stránky: 1