Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám tu nějaké příklady se kterými si nevím rady.
Šel jsem na to tak že na první věž mám 20 možností potom co vyřadím pozice které daná věž napadá a pozici na které stojí zbude 12 polí na které lze umístit 2.věž. Takže můj výpočet byl 20x12=240.
Výsledek: 120
1.schod-3 možnosti
2.schod-2 možnosti
3.schod-1 možnost
4.schod-2 možnosti
5.schod-2 možnosti
6.schod-2 možnosti
Tady chápu že se to po každém schodě jakoby větví podle toho jaka barva bude vybrána ale nemůže se dopočítat konce
Výsledek:96
Tady nevím jak pořešit ten strop
Výsledek:6
Budu rád za každou radu.
*:/ napsal(a):
Takže můj výpočet byl 20x12=240.
Výsledek: 120
Věži jsou nerozeznatelné
20x12/2!=120
1.schod-3 možnosti
2.schod-2 možnosti
3.schod-1 možnost
4.schod-2 možnosti
5.schod-2 možnosti
6.schod-2 možnosti.
1.schod-3 možnosti
2.schod-2 možnosti
3.schod-2 možnosti
4.schod-2 možnosti
5.schod-2 možnosti
6.schod-2 možnosti
3*2*2*2*2*2=96
//forum.matweb.cz/upload3/img/2020- … orika3.png
Tady nevím jak pořešit ten strop
strop-3 možnosti
stěna (Sever, Jih)-2 možnosti
stěna (Východ, Západ)-1 možnost
3*2*1=6
↑ kerajs:
U té 2. úlohy bych si dovolil nesouhlasit. Možná se mýlím, ale vy jakoby počítáte jen s možnostmi, kdy se v 1. polovině rozdělí všechny 3 barvy.
Ale ono to tak být nemusí. Klidně to může být modrá, zelená, modrá.
A potom musí následovat červená, jinak by museli být 2 červené za sebou. Máme modrá, zelená, modrá, červená.
Modrá ani červená nemůžou být na 5. místě, takže tam musí být zelená. A potom nám zbývá jen červená.
Takže pokud v první trojici trojice 3 různých čisel (6 možností), pak je dalších 4 možnosti v 2. trojici - celkem 24 možnstí.
Pokud se v první trojici 2 čísla opakují (dalších 6 možností), pak jsou další čísla vynucená - dalších 6 možností.
Celkem 30 možností.
↑ Schlpooka:
Máš to trochu popletené. Pravdou je, že zadanie nehovorí, že na vymaľovanie musia byť použité všetky farby.
Podľa zadania však nesmú byť rovnaké iba farby susedných schodov, avšak "na striedačku" môžu byť rovnaké, to v rozpore so zadaním nie je. Takže s výnimkou úplne prvého schodu, pre ktorý si môžem zvoliť ľubovoľnú z farieb, mám teda pre každý ďalší schod vždy na výber z dvoch farieb. Kolega ↑ kerajs: to má správne.
↑ Ferdish:
Pardon, špatně přečtené zadání. Jsem si to tak nějak domyslel, že musí být použité všechny, nebo že všechny mají být použité 2x. Omlouvám se *:/ za mystifikaci