Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Nechť x,y,z jsou kladná reálná čísla splňující .
Najděte nejmenší M takové, že je splněna nerovnost .
Autorem úlohy je pravděpodobně docent Švrček z UPOLu (přinejmenším já ji znám od něj).
HINT: Pokud se snažíte dokázat, že minimální takové M je
↑ Kondr:
Asi jsi chtěl napsat \sqrt[3]...
Jinak došel jsem dosti hodně nestandardním postupem k výsledku jako ↑ xxsawer:, takže to zkusím ještě jinak.
↑ xxsawer:↑ halogan:Že já vždycky to zadání zajímavé úlohy popletu ... jistě, máte oba pravdu.
↑ Kondr:
Pěkné.
↑ xxsawer:
Kdyžak příště použij bb element hide. [ hide ] [ / hide ] bez mezer.
Ať si ostatní také užijí.
↑ Marian: Nazývat zajímavé úlohy jen podle měsíců a ročních období nebude při větším počtu úloh možné, tak jsem se podíval, kdo má dnes svátek ;)
↑ halogan:
Záměnnost proměnných neimplikuje jejich rovnost - tedy skutečně nematematický soud. Jistě najdeš i jiné hodnoty proměnných, které si nejsou současně rovny a přesto splňují vazební podmínku.
Jak bych to řešil já:
↑ mmmmario:
Řešení nerovnic pomocí derivací bývá obecně označováno jako "nehezké". Existuje u těchto úloh pojem "nice solution", který vyžaduje řešení bez použití diferenciálního počtu. Řešení jsou o mnoho elegantnější a matematicky hlubší. Ale tvou metodu jsem používal také často.
Stránky: 1