Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
řeším tři úlohy z pravděpodobnosti a nevím si moc rady.
4) Přemýšlela jsem, že bych použila Bayese, kde
Bi: obchod, kde profesor ztratil deštník
A: ztratil se deštník
když jsem do vzorečku dosadila, tak mi to nevyšlo
5c) V čem je rozdíl oproti 5a? Nebo jsem nějak nepochopila pointu otázky.
6) Nevím jak začít
Bohužel ke studiu máme dostupné jen neřešenou sbírku a jelikož to toho nevidím, tak nevím, jak bych ty příklady měla řešit. Nevíte prosím o nějaké řešené sbírce, kde se vyskytuje Bayes, úplná pravděpodobnost či násobení pravděpodobnosti?

3. Aká je pravdepodobnosť, že profesor si v obchode dáždnik nezabudne? Aby ho zabudol práve vo štvrtom obchode, musí každý predošlý obchod opustiť s ním - a toto musí nastať 3x za sebou.
↑ Ferdish:
Mohlo by se to zapsat i takto, ale i tak se mi nepodařilo dopočítat:
Ve výsledcích je, že to má vyjít:
Pomeranc napsal(a):
4 c) V čem je rozdíl oproti 4 a?
5) Nevím jak začít
Řekl bych, že
ad 4 c)
Oproti 4a (kdy má být příklad vyřešen jen náhodně vybraným jedincem) bude příklad vyřešen, pokud jej vyřeší
- libovolný jedinec, nebo
- libovolná dvojice studentů, nebo
- libovolná trojice studentů, nebo
- atd,
- atd,
(Asi bude taky rozumné hledat odpověď na tuto podotázku pomocí doplňkové pravděpodobnosti - tzn. spočítat nejdříve pravděpodobnost, že ji nevyřeší nikdo).
ad 5)
V náhodném výběru tří míčků pro první hru se mohou ocitnout právě 0, 1, 2 nebo 3 nové míčky. Tzn., že po vrácení míčků před druhou hrou může být (s určitým rozložením pravděpodobnosti) z 15 míčků v krabici právě
- 9 nových míčků, nebo
- 8 nových míčků, nebo
- 7 nových míčků, nebo
- 6 nových míčků.
Pro každou z těchto variant lze spočítat pravděpodobnost tažení tří nových míčků pro druhou hru, pak to "dát dohromady".
Jj napsal(a):
Pomeranc napsal(a):
4 c) V čem je rozdíl oproti 4 a?
5) Nevím jak začítŘekl bych, že
ad 4 c)
Oproti 4a (kdy má být příklad vyřešen jen náhodně vybraným jedincem) bude příklad vyřešen, pokud jej vyřeší
- libovolný jedinec, nebo
- libovolná dvojice studentů, nebo
- libovolná trojice studentů, nebo
- atd,
- atd,
(Asi bude taky rozumné hledat odpověď na tuto podotázku pomocí doplňkové pravděpodobnosti - tzn. spočítat nejdříve pravděpodobnost, že ji nevyřeší nikdo).
ad 5)
V náhodném výběru tří míčků pro první hru se mohou ocitnout právě 0, 1, 2 nebo 3 nové míčky. Tzn., že po vrácení míčků před druhou hrou může být (s určitým rozložením pravděpodobnosti) z 15 míčků v krabici právě
- 9 nových míčků, nebo
- 8 nových míčků, nebo
- 7 nových míčků, nebo
- 6 nových míčků.
Pro každou z těchto variant lze spočítat pravděpodobnost tažení tří nových míčků pro druhou hru, pak to "dát dohromady".
Snažila jsem se tu 5 spočítat takto:
(Binomial[6, 3] + Binomial[7, 3] + Binomial[8, 3] + Binomial[9, 3])/ Binomial[15, 3] ,
ale nevychází mi to.
↑ Pomeranc:
To jsem nějak nepobral, asi si nerozumíme. Bude dobré sem napsat, jaký má být výsledek - přepočítal bych to. (myslím, že by to mohlo platit obecně).
Nedá mi to a ještě dodám: Řekl bych, že toto vlákno už začíná hezky ilustrovat důvod, proč se v bodě 2 pravidel fóra vyžaduje zakládat pro každou úlohu nové téma.
↑ Pomeranc:
Jev
... profesor zapomnel destnik v i-tem obchode
Jev
... profesor dorazil domu bez destniku
Protoze je
, je taky
, a proto
. Takze
pricemz (pro kontrolu)
↑ Jj:
Ve sbírce to vychází 528/ 5915.
Binomial = binomické číslo.
U výpočtu jsem to brala tak, že když si vytáhneme všechny staré míčky,
tak v druhé hře, aby byly všechny nové vybíráme trojici míčků z 9 a takto to uděláme pro všechny případy,
které nám vznikly z první hry.
↑ Pomeranc:
Ahoj, v prvni hre si vytahnes 3 stare micky s pravdepodobnosti
, v krabici ti tak zadne stare nepribudou a v druhem kole si vytahnes 3 nove micky s pravdepodobnosti
. Podobne si v prvnimi kole vytahnes 2 stare+1novy micek s pravdepodobnosti
, v krabici ti tak pribyde jeden stary micek (z noveho se stane stary) a v druhem kole si tedy vytahnes 3 nove micky uz jen s pravdepodobnosti
, atd... celkovou pravdepodobnost pak ziskas jako soucet soucinu: