Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám zadanou tuto úlohu:
Vrt studny má vydatnost(přítok) 2 m3 za hodinu. Není-li žádný odběr vody, je ve vrtu stabilně 628 litrů vody. Sací koš čerpadla je na dně vrtu. Ve 14:00 byl zahájen odběr, při němž bylo každou sekundu odčerpáno 0,5 litrů vody.
V kolik hodin bude voda ve studničním vrtu vyčerpána?
Podle mě to nedává smysl, protože se to nikdy neodčerpá ale nevím. Prosím o vysvětlení zda mi něco uniká.
↑ Ferdish:
Ahoj, asi hej.
Na stránke (tuším) Ontola bol v januári2017 rovnaký text a odpoveď bola:
Ktovie, aký je tam vlastne mechanizmus činnosti, veď voda rýchlejšie priteká ako odteká ...to ju tam tlačí čerpadlo? Neviem si to predstaviť...
Ako je to vlastne s tým prítokom? Sústavne sa niečo vsakuje alebo ako?

↑ misaH:
Tak ako tiež ma to zaráža, pretože premena jednotiek odberu vody vyzerá nasledovne
čo je hodnota prítoku, takže to naozaj vyzerá, že prítok je za každých okolností väčší než odber.
Iná možnosť by bola, keby tam tá hodnota prítoku bola "na zmätenie nepriateľa". Inými slovami voda musí pritekať týmto množstvom, aby bol zachovaný objem 628 litrov vody vo vrte.
Teda to čo pritečie musí zákonite aj odtiecť, a teda je tam "zamlčaný" odtok
aby sa objem vo vrte udržal taký aký je. Až prídavný odtok (v našom prípade
) začne hladinu znižovať.
Ale či to bolo takto myslené vie iba sám autor úlohy...