Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Co třeba z grafu nebo z kružnice? Obojí graficky no....
Dokument kde je to popsáno (en)
↑ adamo:
Nejsem si jistý, jak chceš něco počítat z grafu - podle mě to odporuje matematické povaze. A to s tou kružnicí je velmi nepřesně řečeno - navíc by to dopadlo s přesností podobně jako v případě před chvíli popsaném.
Na sinus 17° bude střední škola krátká. Lze použít aparát Maclaurinovy expanze funkce sinus do polynomu - v tom případě můžeme daleko přesáhnout přesnost kalkulačky.
Kdysi na stredni jsem se taky tak ze zajmu zajimal o to, jestli muzu vyjadrit sinus a cosinus libovolneho celeho poctu stupnu. Neni to asi na nic, ale sel jsem na to asi takto:
1) ne tak znama vec je, ze
2) odtud spocitam cos(18), jakozto cos(90-72)
3) rozpulim cos(30) a mam cos(15)
4) cos(3) ziskam jako rozdil cos(18-15) - doted mi stacilo umet najit koren kvadraticke rovnice
5) roztretim cos(3) - to bude kubicka rovnice a bude mit jediny realny koren - tedy tento koren pujde vyjadrit jen pomoci realnych cisel pomoci Cardanovych vzorcu