Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 06. 2009 15:35

jardos
Zelenáč
Reputace:   

zákon zachování hybnosti

Přeji hezký den, mám za úkol vyřešit tento příklad. Člověk pod úhlem 45° doskočí do vzdálenosti 2 m. Na jakou vzdálenost ke břehu se musí s lodí o hmotnosti M = 25 kg přiblížit, aby doskočil za stejných podmínek až na břeh? Jeho hmotnost je m = 75 kg. Předem děkuji za jakoukoliv pomoc.

#2 03. 06. 2009 15:59 — Editoval M@rvin (03. 06. 2009 16:02)

M@rvin
Místo: Havířov
Reputace:   
Web

Re: zákon zachování hybnosti

hybnost člověka pří výskoku ze země musí být stejná jako vektorový součet hybnosti lodi a člověka po odrazu.
tedy:
$m*v_{c1}=m*v_{c2}-M*v_l$

pak ještě použij zákon zachovámí kynetické energie, rovnici sestavíš stejným způsobem, ale součet bude prostý, ne vektorový.

R. P. Feynman:Fyzika je jako sex, může přinést praktické výsledky, ale to není důvod, proč to děláme.

#3 03. 06. 2009 20:40

jardos
Zelenáč
Reputace:   

Šlo by to ještě prosím rozvést...

#4 04. 06. 2009 00:18 — Editoval rughar (04. 06. 2009 00:27)

rughar
Škola: MFF UK
Pozice: Vědecký pracovník
Reputace:   27 

Tomu co napsal M@rvin popravdě vůbec nerozumím a nemyslím si ani, že to je pravda. Součet hybnosti lodi a člověka po odrazu je přece vektor svisle trčící vzhůru. Důležité je asi zdůraznit, že se loďka po odrazu člověka pohne podél hladiny směrem od něj. Ze zákona zachování hybnosti musí platit, že po odrazu hybnost lodky bude mít stejnou velikost (a opačnou orientaci) jako hybnost člověka ve vodorovném směru. Nyní bych asi předpokládal, že to co se zachovává pro obě situace (odraz z břehu a odraz z lodky) je mechanická energie po odrazu. Máme tedy dvě rovnice. První je zákon zachování hybnosti ve vodorovném směru

$m v_{x,c} + M v_{x,l} = 0 $

Další bude zákon zachování energie pro obě situace (u jsou rychlosti při odrazu od pevneho břehu)

$\frac{1}{2}m (u_{x,c}^2+u_{y,c}^2) = \frac{1}{2}m (v_{x,c}^2+v_{y,c}^2) + \frac{1}{2}M v_{x,l}^2$

Od pevného místa se člověk odráží pod úhlem 45 stupňů. Tedy u má x i y složku stejnou. Při odrazu od lodky to tak být nemusí. Je pro nej výhodnější více svoji energii soustředit na y-ovou složku než na x-ovou, neboť x-ová je ztrátová v pohybu loďky. Nyní využijeme vztahu pro vzdálenost dopadu při šikmém vrhu pod elevačním úhlem

$l = \frac{u^2}{g}$

čili platí (l = 2m)

$m l g = m (v_{x,c}^2+v_{y,c}^2) + M v_{x,l}^2$

Z rovnice o zákonu zachování hybnosti tuto rovnici můžeme přepsat

$m l g = m (v_{x,c}^2+v_{y,c}^2) + M (-v_{x,c}\frac{m}{M})^2$

a po úpravě

$l g = v_{y,c}^2 +(1+ \frac{m}{M}) v_{x,c}^2$

Z této rivnce si můžeme vyjádřit rychlost ve směru y například

$v_{y,c}=\sqrt{l g-(1+ \frac{m}{M}) v_{x,c}^2}$

Vzorec pro dostřel je něco jako

$d = \frac{2 v_{x,c}v_{y,c}}{g}$

dosadíme rychlost ve směru y a máme

$d = \frac{2 v_{x,c}\sqrt{l g-(1+ \frac{m}{M}) v_{x,c}^2}}{g}$

Nyní je třeba zvlit takovou x-ovou rychlost cloveka, aby bylo d maximální. To se spočte tak, že se výraz derivuje podle podle v. Tato rovnice se položí rovna nule a určí se ideální rychlost v. Ta se pak doasadí do vzorce pro výpočet d a získá se tak celková vzdálenost, kam může nejdál doskočit. Je to ještě na chvíli počítání.

Jestli někdo tuší jak to řešit jednodušeji, tak by mě to také opravdu zajímalo :-)

pozn. výhodnější než hledat maximum d bude pravděpodobně výhodnější hledat maximum pro d na druhou. Obě podmínky mají stejný význam

1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

#5 04. 06. 2009 15:39

M@rvin
Místo: Havířov
Reputace:   
Web

Omlouvam se, že jsem to napsal trochu kostrbatě,ale měl jsem na mysli to samé co rughar.

R. P. Feynman:Fyzika je jako sex, může přinést praktické výsledky, ale to není důvod, proč to děláme.

#6 04. 06. 2009 16:24

rughar
Škola: MFF UK
Pozice: Vědecký pracovník
Reputace:   27 

Znovu jsem se nad tim příkladem ještě zamyslel. Myslíte, že sem mel pravdu, když jsem tvrdil, že

$E = \frac{1}{2}m (u_{x,c}^2+u_{y,c}^2) = \frac{1}{2}m (v_{x,c}^2+v_{y,c}^2) + \frac{1}{2}M v_{x,l}^2$

je energie která bude pro oba případy stejná? Začal jsem o tom trochu teď pochybovat. Analogický problém je, když zrychlíme na určitou rychlost, tak to znamená změnu kinetikcé energie, která je pro různé pozorovatele různá. Takže otázkou je, vůči kterému pozorovatelli se tyto hodnoty energií zachovávají. Já počítal s těžištěm. Nemohla by to být teoreticky ta loďka? Ono je otázkou co človek při tom odrazu vlastně vykonává za práci a jakou silou kam působí. Myslím si že to mám asi dobře. Nicméně řádně to odůvodněné nemám. Napadá vás někoho, jak ukázat, jak to má být? Z hybností je to jinak jasné.

1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

Zápatí