Dobrý den, mám dotaz k příkladu, který zde byl již jednou řešen, jedná se o tento příklad:
V sáčku jsou pouze červené a bílé kuličky, přičemž právě 18% kuliček v sáčku je červených. Po odebrání 25 bílých kuliček bude právě 20% kuliček v sáčku červených. Určete, kolik je celkem červených kuliček.
K řešení jsme dospěli rovnicí, ale jako mnohem jednodušší řešení se jeví pracovat s poměry (řešení 3. osoby), ráda bych se tedy zeptala, jestli je tento postup správný:
Původní: 18 % ČK a 82 % BK (18:82)
Nový: 20 % ČK a 80 % BK (20:80), po odstranění 25 BK
A řešení je takto:
18:20=0,9, zjistíme, že 25 odebraných kuliček činilo 10 %, takže 1% = 2,5 kuličky a
, tudíž červených kuliček je 45. Je tento postup správný? Lze příklad takto řešit?
↑ Delaney:
No - ešte aj keby to bolo správne, vôbec to nie je pre "normálneho" žiaka ZŠ jednoduchšie, tomu neverím...

Správnosť výsledku sa dá vždy overiť skúškou - dosadiť zistené množstvo ČK do pôvodného zadania a zistiť, či výpočtom dostaneme rovnaké pomery ČK a BK.
Vychádza skúška?
↑ Ferdish:
Ahoj.
Tipujem, že tá rovnica im správny výsledok dala...
Ale správny výsledok neznamená automaticky aj správny postup, mohla by som rozprávať...
V aktuálnej úlohe mi je divný ten pomer percent, ktoré sú fakticky z niečoho iného (nemuselo by ale úplne vadiť) a príde sa ešte k niečomu inému.
Tým nechcem ale povedať, že postup je zlý - zatiaľ neviem... :-D
↑ Delaney:
Podľa mňa, dá sa to riešiť rovnicou o červených guľkách, ktorá vychádza z toho, že to (červené guľky), čo je 18% z trebárs x (pôvodné množstvo všetkých guliek), je súčasne 20% z x-25.
Dá sa to aj žiakom krásne ukázať...
, to jest
Já to řešila rovnicí, soustavou rovnic, ale tento výsledek pomocí výše zmíněného postupu se zdá být jednodušší a výsledek (45 kuliček) vyšel správně. Já sama nedokážu posoudit správnost výše zmíněného postupu, nevím, zda ten výsledek nevyšel správně naprostou náhodou.
↑ Delaney:
Ako žiačku by ma mýlilo, že dávaš do pomeru percentá z nového množstva s percentami pôvodného množstva a usudzuješ, že rozdiel medzi nimi je počet percent z pôvodného množstva.
Ťažko by som to chápala a nebavilo by ma sto rokov uvažovať, prečo je to (alebo nie je to?) tak...
Možno to dobre je, ale nie vždy správny výsledok vyjde správnou úvahou...

Chcelo by to ten postup otestovať na viacerých príkladoch podobného charakteru. Tak by sa vylúčila možnosť, že výsledok vyšiel iba vďaka "dobrým počiatočným číslam".
↑ Ferdish:
Mohlo by to byť dobre, lebo z tej "mojej" rovnice
18% ........ x
20% ........ x-25
Nepriama úmernosť (aj keď neviem, či naozaj...), odtiaľ pomery...
Preto
0,9 ...... (x-25):(x)=1-25/x
Odrátam od oboch strán číslo 1
-0,1 ....... -25/x, teda
0,1 ...... 25/x a potom x=250 .... všetky pôvodné guľky
18% z 250 je 45
Ale že by to bol nejaký jednoduchší postup... no, neviem.
Je pravda, že 0,1 je 10% - ale z čoho?