Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý deň
Mohol by mi niekto pomoct s tymto prikladom ?
Pri osvetlení Newtonových skiel monofrekvenčnýmsvetlom ma tretí tmavý prúžok polomer r = 2 mm. Polomer krivosti ploskovypuklej šošovky Newtonových skiel je R = 2 m. Určte vlnovú dĺžku monofrekvenčného svetla. Index lomu vzduchu je približne rovný 1.
Pocital som to takto 
podla ucebnice mala vyjst vlnova dlzka 670nm ale mne po dosadeni za k= 4 vyslo 571 nm
Viete mi povedat kde robim chybu ?

No a po dosadeni vyjde 800nm

↑ danooo1591:
Ještě jednou. Když jsem si prošel teorii, tak bych řekl, že tvůj vzorec je pro int maximum. Příklad ale pracuje s int minimem, pokud se nepletu.
Ahoj, ↑ marnes: to říká správně. Jen upozorním, že zadání úlohy mluví o "třetím tmavém proužku", přičemž ale není jasné, co se považuje za první proužek. Střed je tmavý, počítá se tento tmavý plný kroužek jako proužek?
Aby to vyšlo těch 667 nm, musí se brát třetí tmavý kroužek (0, 1, 2, 3, pokud nepočítáme střed) neboli čtvrté minimum (1, 2, 3, 4).
EDIT:
Opravil jsem poslední odstavec tak, aby nebyl ve sporu s dalšími příspěvky.

A aký je vzorec na výpočet minima??

↑ medvidek:
Ale požadovaná hodnota vyjde, když k=3. ? Když už jsem se do toho montoval, sakra ☹️

dakujem za pomoc