Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 03. 2020 17:20

BenJa
Zelenáč
Místo: Sokolov
Škola: Gymnázium Sokolov
Pozice: student
Reputace:   

Řešení diferenciální rovnice

Zdravím,

mám takovou složitější otázku. Jde o to, že když řeším diferenciální rovnice, něco mi vyjde vždycky špatně (buď úplně, nebo jenom z části). Mám dva příklady, toho se mi nepovedlo vyřešit:
I.$y'x = -y; \quad y(4) = -3$; moje řešení bylo (pomocí separace proměnných) $y = -\frac{12}{x}$; Příklad je ze sbírky úloh je 5.4. zde. Když rovnici napíšu do wolframu, vyjde to samé řešení, na které jsem přišel, ale ve sbírce to vyšlo jinak.
II.$y' + y\cdot \cos{x} = \cos^3{x}$; moje řešení bylo (pomocí integračního faktoru) $2\cdot\sin{x} + C$; Po zadání do wolframu ale vyleze řešení $C\cdot e^{-\sin{x}} + 2\cdot \sin{x} + \frac{1}{2}\cos{2x} - \frac{3}{2}$.

Tak bych se chtěl zeptat, proč jsou moje řešení jiná než ta co jsou ve výsledcích a wolframu, a jestli je nějaký způsob jak zjistit, jestli je moje řešení kompletní (např. v tom příkladu s wolframem)?

Předem děkuji za pomoc, Ben

Look deep into nature, and then you will understand everything better.

• (téma jako vyřešené označil(a) BenJa)

#2 18. 03. 2020 17:29 — Editoval Ferdish (18. 03. 2020 17:30)

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Re: Řešení diferenciální rovnice

I. je IMO v zbierke riešená zle, pretože nie je možné uvedenú rovnicu upraviť do tvaru $x\,{\mathrm{d} x}+y\,{\mathrm{d} y}=0$. Je možné upraviť ju na tvar $x\,{\mathrm{d} y}+y\,{\mathrm{d} x}=0$, ale to následne povedie k tvojmu riešeniu.

#3 18. 03. 2020 17:44

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ BenJa:

Hezký den.

Ještě dodám - můžete udělat zkoušku: Je-li řešení v pořádku, pak výsledná funkce a  její derivace bude po dosazení splňovat zadanou diferenciální rovnici.

Pokud se tedy nemýlím.

#4 18. 03. 2020 18:14

BenJa
Zelenáč
Místo: Sokolov
Škola: Gymnázium Sokolov
Pozice: student
Reputace:   

↑ Ferdish: Děkuji z odpověď k prvnímu příkladu, teď už chápu kde je chyba.↑ Jj: Teď jsem udělal kontrolu, a nevyšlo mi to, takže jsem udělal někde chybu (z počátku jsem myslel že to je jen částečné řešení). Děkuji za pomoc, teď už vím jak postupovat.

Look deep into nature, and then you will understand everything better.

Zápatí