Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mám takovou složitější otázku. Jde o to, že když řeším diferenciální rovnice, něco mi vyjde vždycky špatně (buď úplně, nebo jenom z části). Mám dva příklady, toho se mi nepovedlo vyřešit:
I.
; moje řešení bylo (pomocí separace proměnných)
; Příklad je ze sbírky úloh je 5.4. zde. Když rovnici napíšu do wolframu, vyjde to samé řešení, na které jsem přišel, ale ve sbírce to vyšlo jinak.
II.
; moje řešení bylo (pomocí integračního faktoru)
; Po zadání do wolframu ale vyleze řešení
.
Tak bych se chtěl zeptat, proč jsou moje řešení jiná než ta co jsou ve výsledcích a wolframu, a jestli je nějaký způsob jak zjistit, jestli je moje řešení kompletní (např. v tom příkladu s wolframem)?
Předem děkuji za pomoc, Ben

I. je IMO v zbierke riešená zle, pretože nie je možné uvedenú rovnicu upraviť do tvaru
. Je možné upraviť ju na tvar
, ale to následne povedie k tvojmu riešeniu.
↑ BenJa:
Hezký den.
Ještě dodám - můžete udělat zkoušku: Je-li řešení v pořádku, pak výsledná funkce a její derivace bude po dosazení splňovat zadanou diferenciální rovnici.
↑ Ferdish: Děkuji z odpověď k prvnímu příkladu, teď už chápu kde je chyba.↑ Jj: Teď jsem udělal kontrolu, a nevyšlo mi to, takže jsem udělal někde chybu (z počátku jsem myslel že to je jen částečné řešení). Děkuji za pomoc, teď už vím jak postupovat.
Stránky: 1