Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
nevím si rady s tímto příkladem:
Urči vzdálenost bodu A [-2,5,4] od přímky p =\{[-3+4t, -2+t, 3-t], t\in R\}.
Dopočítala jsem obecnou rovnici 4x+y-z+7=0. Do ní jsem dosadila x, y, z z té parametrické rovnice a parametr t mi vyšel 5/9. Když jsem to zkoušela jiným způsobem tak mi t vyšlo -1. Ale stejně mi ani u jednoho nevychází pak ta vzdálenost. Výsledek má být 9.
↑ Ferdish:
Ta obecná rovnice by měla být rovnice kolmé roviny na tu přímku. Měli jsme to tak ve vzorovém příkladě
↑ 010101:
Môžete opísať postup, ako ste dospela k tej všeobecnej rovnici? Tá je totiž určená svojim normálovým vektorom a bodom, ktorý do nej patrí. Aký bod ste zvolila?
↑ Ferdish:
Směrový vektor té přímky je ze zadané parametrické rovnice u=(4,1,-1). A ten by měl být stejný jako normálový vektor roviny. Ale moc tomu nerozumím, máme to teď jako samostudium, takže vycházím ze vzorového příkladu
↑ 010101:
Začali ste dobre, normálový vektor roviny kolmej na vašu priamku je totožný so smerovým vektorom danej priamky.
Vo všeobecnej rovnici roviny koeficienty prestavujú zložky jej normálového vektora
Teda pre vašu rovinu už máme . A teraz mi napíšte, ako ste prišli ku .
↑ 010101:
Dobre. Teraz skúste nájsť prienik (spoločný bod) danej priamky a tej roviny. Keď to budete mať, tak vzdialenosť toho nájdeného bodu od bodu A je vzdialenosť, ktorú hľadáte.