Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravím, nehnevaj sa ale kreslil som to strasne na rychlo, hadam sa v tom vysomaris a dufam ze som ta dobre pochopil..ale nepochopil som to s tymi bodmi xyz..mozes to trosku objasnit? po pripade nech odpovie niekto skusenejsi...
↑ xjitule: no ak ti to pomoze tak ani ja
EDIT: nebolo tam nejake konkretnejsie zadanie? odpisala si ho sem doslova a spravne?
↑ xjitule: a od kial si vzala to xyz? to bol k tomu nakres?
↑ xjitule:
Zdravím, já bych s rovnoběžnosti nezabyvala (YK || HZ) - prodloužím KP a DC, až se protnou v bode J. Tento bod spojim s H.
Podle stejného principu vznika i bod X.
Musíme dodržet zásadu, že přímky se protnou, pokud leží ve stejné rovině. Stačí takto?
↑ Redvo:
Pokud bys neviděl ten nákres (hotovy od ↑ xjitule:), tak určitě vytvořiš správný postup. Průník dvou přímek v jedné rovině je daleko jistější.
Nákres s rovnoběžnosti je spiše zavádějící, podle mého názoru by se ta rovnoběžnost ještě musela dokazovat. Souhlasíš?
↑ jelena: ano súhlasím, ale ked si mi ukazala ten spravny postup tak mi to prislo az moc jednoduche na to ze ma to nenapadlo uz z toho zadania co mi predlozila...
Ale taktiez si myslim ze ta rovnobeznost tam hrala dost velku ulohu (taktiez som si vsimol az ked si dala hotovy vyrieseny nakres) v tom ze bod x bol vytvoreny v trojuholniku od YK rovnobeznou s HZ..tak ma mohlo napadnut ze 2. bod bude vytvoreny trojuholnikom od PZ rovnobeznym s HY..vies ako to chodi..clovek to ma pred ocami a nevidi to :)
↑ xjitule:, ↑ Redvo:
Abych vás neuvedla do omylu - nepoužívám žádnou rovnoběžnost, ale jen prodloužení úseček, takto: http://forum.matweb.cz/upload/922-jelena1.JPG