Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den,
chtel bych pozadat o pomoc s resenim nasledujiciho prikladu, ktery mi vychazi jinak nez v zadani.
Jaka je intenzita el. pole v bode, ktery lezi uprostred dvou kladne nabitych naboju Q1, Q2. Velikost naboju je zadana, vzdalenost r mezi naboji Q1 a Q2 je take zadana. Naboje jsou v petroleji, mam uvazovat εp = 2ε0 (dvojnasobek permitivity vakua).
Diky za pomoc
A intenzitu el. pole od jednoho bodoveho naboje dokážeš spočítat? I v petroleji ?
Tak když to dokážeš ... tak od dvou je to snadné, prostě se to sečte (vektorově, tj. musíš zohlednit směr a polaritu - ve tvém případě to znamená, že se to odečte).
↑ MichalAld: podľa mňa bude vzdialenosť medzi oboma nábojmi Q1 A Q2, tak ako ju uviedol v zadaní, keďže to nijak neupresňoval. A súhlasím, ten vzťah vďaka
nie je správny.
Jak je tedy vztah pro intenzitu el. pole. Predpokladal jsem, ze pred dosazenim za relativni permitivitu to bude:
(Q2-Q1) / (4 * Pi * ε0 * εp * r^2).
(ε0)^2 jsem ve vzorci dostal po dosazeni εp = 2ε0.
"r" je vzdalenost mezi Q1, Q2.
↑ zdenek1:
Díky moc za pomoc.
Takže vdálenost uvažuji od Q1 (a Q2) do hledaného místa. Jen mi nebyla jasná ta permitivita. Jestli to chápu správně, tak εp nebylo v příkladu zadáno jako relativní permitivita petroleje (proto jsem tam pak měl permitivitu vakua v kvadrátu)?
galow napsal(a):
Jen mi nebyla jasná ta permitivita. Jestli to chápu správně, tak εp nebylo v příkladu zadáno jako relativní permitivita petroleje (proto jsem tam pak měl permitivitu vakua v kvadrátu)?
Permitivita na druhou je nesmysl ... a stejně tak je nesmysl se ptát nás, proč jsi tam ten nesmysl použil...
Relativní permitivita je ta dvojka ....