Dobrý den,
potřeboval bych poradit s touto slovní úlohou: „Už zase provázek?“ otázala se matka a vytáhla ruce z necek s prádlem. „ Jako bychom měli
provaznictví! Vždyť jsem ti včera dala pořádné klubko. K čemu ho tolik potřebuješ? Kam jsi ho dal?“
Chlapec odpověděl: „ Za prvé, polovinu jsem dal tobě. Polovinu z toho, co mi zbylo, mi vzal Tom.
Zůstal mi už jen kousek a z toho si vzal otec polovinu. A pak ještě sestra dvě pětiny z toho, co zbylo.
Zůstalo všeho všudy 30 cm.“
Jaká byla původní délka provázku?
Předem děkuji za odpověď.

↑ dominox:
x - celá delka provazu cm
Matka si vzala x/2 - polovinu provazu
Tom si vzal x/4 -polovinu z poloviny
Otec si vzal x/8- polovinu poloviny z poloviny
Sestra si vzala x/20 - 2/5 z 1/8 (zbytku)
Zůstalo 30 cm
Řešíš:
To už snad dořešíš
↑ dominox:
Ahoj.
Netreba rovnicu, stačí kresliť a riešiť "odzadu".
Co zbylo:
Keď sestra vzala dve pätiny, zostalo 30 cm.
To znamená, že tri pätinové dieliky merajú 30 cm, jeden meria 10 cm a "co zbylo" má teda 50 cm.
Otec polovinu, teda tiež 50 cm.
Tom tiež polovinu, teda 100 cm.
Mamka 200 cm.

↑ marnes:
Zdravím, a co bys dal takéto úvaze u příkladu:
Dva přítoky náplní společně rybník za 2dny. Pokud bude nejprve uvolňen jen první přítok a náplní třetinu rybníku a pak bude uvolněn jen druhý přítok a sám náplní zbylé dvě třetiny rybníka, bude takto celé naplnění trvat 5 dnů.
Za kolik dnů by se naplnil rybník, kdyby se plnil těmito přítoky odděleně?
Aby součet zlomků byl 1 může být x = 3, y= 6
úvaha:
Za 2 dny přiteče prvním přítokem 2/3 rybníka a druhým přítokem přiteče za 2 dny 1/3 rybníka
čili:
Prvním přítokem přiteče 1/3 rybníka za 1 den
Druhým přítokem přitečou 2/3 rybníka za 2*2= 4dny
1+4 =5 a máme vyřešeno.
Také selský rozum.
Tzn. i toto bys oznámkoval za jedna?
↑ Cheop:
Ahoj - samozrejme - preukázal by, že tematiku (zlomky) chápe a mimochodom, som presvedčená, že presne takto to autor úlohy myslel, ak sa úloha nachádza v tematickom celku Zlomky.
Ja tieto úlohy dávam okamžite po zavedení pojmu zlomok.
Riešiť túto úlohu rovnicou mi pripadá ako hriech - na riešenie slovných úloh so zlomkami sa dá vymyslieť úloha, v ktorej takýto priamočiary postup nie je možný, lebo v jej prípade zostaviť a riešiť rovnicu je jednoduchšie ako využiť definíciu zlomkov.
Pripadá mi to rovnako zbytočné ako riešiť úlohu o percentách (trebárs) trojčlenkou v prípade, že poznáš hodnotu 50% a máš vyrátať celok.
Samozrejme, riešiť sa to trojčlenkou dá, presne tak, ako zadaná úloha sa dá riešiť rovnicou.
Iná vec je, ak sa precvičuje zostavovanie rovníc so zlomkami pre slovné úlohy...