Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj!
Mám příklady z fyziky a potřebuji s nima pomoct
2. Předmět o m=500g volně padá z výšky 20m nad povrchem Země. Během pádu působí na předmět odpor vzduchu a předmšt dopadne na zem rychlostí 15m*s. Jakou práci vykonala odporová síla?
3. Těleso o m/500g bylo vrženo z výšky 12 m vodorovným směrem rychlostí 16m*s. Určete kinetickou energii tělesa při jeho dopadu na Zem
4. Těleso o m=2kg bylo vrženo svisle vzhůru. Ve výšce 5m mělo kinetickou energii 4J. Jakou počáteční rychlostí bylo vrženo?
5. Střela o m=8g pohybující se rychlostí 400m*s prorazilo dřevo o tloušťce 20cm a vyletěla z něho rychlostí 100m*s. Určete síly, kterou střela působila na dřevo

↑ Secretplease:
2) na začátku má těleso potenciální a na konci kinetickou energii. Kdyby nebyly odporové síly, byly by energie stejné. Nyní jsou odporové síly, takže jsou různé. Proto rozdíl energií je odpověď na tvou otázku

↑ Secretplease:
3/ k energii kinetické ještě přibyde potenciální, protože těleso tuto energii ztratí

↑ Secretplease:
4) ve výšce 5m má dohromady EK+Ep a ta se během děje nemění. Takže tento součet je roven EK na začátku a z toho urcis počáteční rychlost

↑ Secretplease:
5) před dřevem Ek1 po dřevu Ek2. Rozdíl je prace, která se ztratila ve dřevě. Práce je W=Fs

↑ marnes:
pokud počítám správně:
2)
m=500g = 0,5kg
h=20m
v=15m*s
E=?
--------------------
Ek = 1/2 * m * v(2)
Ek= 56,25 J
Ep= m * g * h
Ep= 100 J
E= Ep - Ek
E = 43,75 J ?

↑ marnes:
pokud počítám správně:
3)
m=500g = 0,5kg
h =12m
v= 16m*s
Ek = ?
-------------------
Ek = 1/2 * m * v (2)
Ek= 64 J
Ep= m*g*h
Ep= 60J
Takže : Ek= Ek+Ep
Ek= 124J ?

↑ marnes:
pokud počítám správně:
4)
m=2kg
h= 5m
Ek = 4J
----------------
Ek = 1/2 * m * v(2)
v= (odmocnina) 2ek/m
v= 2 m*s

↑ Secretplease:
4) ne
Nejdříve musíš sečíst EK a Ep - tu musíš dopočítat a pak teprve tvůj výpočet

↑ marnes:
u té 5) si nevím rady s postupem :/

↑ marnes:
chci Vám moc poděkovat za trpělivost a snahu se mnou! Já jsem na fyziku hrozně marná, máme práci do školy, vše mám hotové a jelikož se mi blíží datum odevzdání, tak mám trochu nervy :/

↑ marnes:
a k čemu mi bude ta Ep, když ji do výpočtu vůbec nepotřebuji?

↑ Secretplease:
Ale potrebujete. Bez potenciálnej energie nezistíte celkovú energiu.
V čase
, teda v okamihu vypustenia telesa zvislo nahor, malo toto teleso nejakú počiatočnú rýchlosť
ktorú chceme vypočítať.
Ak považujem výšku, v ktorej sa teleso v čase
nachádzalo ako referenčnú hladinu nulovej potenciálnej energie.
Celkovú energiu telesa v tomto okamihu predstavuje iba jeho kinetická energia
.
Teleso vystúpi do výšky 5 m, kde je však už rýchlosť telesa nižšia (pretože proti pohybu telesa nahor pôsobí tiažová sila, ktorá ho spomaľuje).
Nižšia rýchlosť však znamená nižšiu kin. energiu a keďže platí zákon zachovania, časť kinetickej energie telesa sa musela premeniť na inú formu - a to na energiu potenciálnu
.
Zo zadania však vieme hodnotu
v tejto výške a tiež veľkosť
vo výške 4 m tiež nie je problém pomocou vzorčeka zistiť.
Ich súčet je celková energia telesa a tá sa podľa zákona zachovania musí rovnať celkovej energii na začiatku, teda
, v ktorej vám vystupuje vaša neznáma rýchlosť
.
Pochopili ste?

pokud to chápu dobře tak:
4)
m=2kg
h=5m
Ek= 4J
v=?
------------
Ek+Ep=E
Ep=m*g*h
Ep=100J
E= Ek+Ep
E= 4 + 100
E=104J
v= (odmocnina) 2e/m
v=10,20m*s ?
To asi ne?

5)
m=8g = 0,008kg
v1=400m*s
h=20cm=0,2m
v2=100m*s
Ek=?
Ep=?
----------------
Ep=m*g*h
Ep=0,0016J
Ek1=1/2 * m * v(2)
Ek1=0,5 * 0,008* 160 000
Ek1= 640J
Ek2= 1/2 * m * v(2)
Ek= 0,5*0,008* 10000
Ek2=40J
E= Ep+Ek
E= 0,0016 + 680J
E=680,0016J

↑ Secretplease:
4.) Číselne je výpočet OK, len dúfam že aspoň "na papieri" máte tie jednotky zapísané správne.

↑ Secretplease:
5.) Potenciálna energia v tom výpočte nemá čo robiť. h je hrúbka drevenej dosky a nie výška strely nad zemou alebo inou referenčnou hladinou.
V tomto prípade máte zistiť veľkosť sily, ktorá vykonala prácu na to, aby strela prekonala odporové sily dreva a prenikla doskou. Veľkosť tejto práce je rovná úbytku kinetickej energie, teda rozdielu kin. energie strely pred vniknutím do dosky a kin. energie po preniknutí doskou von.
Kolega ↑ marnes: vám dal i vzorček, tak vážne netuším, kde je problém.