Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jednoatomový ideální plyn o látkovém množství 2 mol s počáteční teplotou 300 K prochází cyklem sestávajícím z (1) izochorického zahřátí na teplotu 800 K, (2) izotermické expanze na původní hodnotu tlaku a (3) izobarické komprese do původního stavu plynu. Určete:
(a) teplo přijaté plynem,
(b) celkovou práci vykonanou během jednoho cyklu.
(c) Jaká je účinnost tohoto cyklu?
Ako to mam pocitat ?
Já to úplně přesně nevím ... asi to budeš muset spočítat pro každý krok zvlášť a pak sečíst (se zohledněním znaménka).
1) U zahřívání při konstantním objemu je práce nulová, a teplo je rovné změně teploty krát tepelná kapacita (za konstantního objemu), tedy 
2) Izotermická expanze, teplo je rovné vykonané práci - protože u ideálního plynu závisí vnitřní energie jen na teplotě, a ta zůstává konstantní, takže se nemůže měnit vnitřní energie.
3) To teď nevím...hlavně mi výraz izobarická komprese nedává úplně smysl...spíš je to myšleno jako izobarické ochlazení...
Ale já tady těm věcem moc nerozumím...
↑ MichalAld:
izobaricka komprese je zmensienie objemu za staleho tlaku aby to bolo mozne tak telota musi klesnut.
ja som s tohto trosku off ked mam len teploty ale neviem tlaky ani objem. Napriklad ak pouzijem pV=nRT tak nRT vypocitam ale p a V uz nie lebo to mam obe nezname...