Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 04. 2020 21:48

Prokop Ohlídal
Pozice: Student
Reputace:   

Intenzita elektrického pole

Zdravím,
měl bych otázku ohledně příkladu, který zní:
Určete intenzitu elektrického pole ve vzdálenosti $30cm$ od bodového náboje o velikosti $3*10^{-9}C$.
Nemám problém s postupem jako takovým, ovšem když jsem správně vypočítaný příklad (podle vzorce $E=\frac{Q}{4\pi \varepsilon_0 r^{2}}$ ) odevzdal naší učitelce, dostalo se mi odpovědi, že musím uvádět relativní permitivitu, i když se ve vakuu rovná 1, tzn. nijak nezmění výsledek.
Je to opravdu tak? Pokud ano, tak proč? Rozumím tomu, že pokud se bude jednat o jiný prostor, než je vakuum, budu muset tuto hodnotu uvést, ale jaký to má smysl, když je rovna 1?
Předem díky za odpověď:)

• (téma jako vyřešené označil(a) Prokop Ohlídal)

#2 01. 04. 2020 21:59

marnes

Re: Intenzita elektrického pole

↑ Prokop Ohlídal:
Jediné co mě napadá je důvod, aby ten, co vidí tvé řešení viděl, že prostředí je vakuum a že to není náhoda, že jsi tam nic nedosadil.
Jinak není nutno jedničku psát
Přesto druhá možnost existuje a to proto, že to učitelka chce. Pak by bylo samozřejmě dobré, aby to dopředu řekla.

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 01. 04. 2020 23:52

Prokop Ohlídal
Reputace:   

↑ marnes:

Jde právě o to, že je v zadání jasně uvedeno, že se situace odehrává ve vakuu, proto mě to zaráží..každopádně přesně jak říkate, pokud to tak po nás chce, měla by nám to určitě říct dopředu..
Díky za Váš čas:)

#4 02. 04. 2020 00:11

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

No ... kdybych tam byl já ...(ale to moc nedoporučuji)...

Totiž, skutečné rovnice elektromagnetického pole žádnou relativní permitivitu neobsahují. Obsahují jen permitivitu vakua ... a když tam dosadíme všechny náboje, co se v systému vyskytují, tak to vyjde jak má.

Pokud tam tedy máme nějaký dielektrický materiál, ve kterém se vlivem okolního elektrického pole náboje vychýlí z rovnovážných poloh ... způsobí to vznik dodatečného náboje, který vytvoří dodatečné eletkrické pole.

Pokud spočítáme elektrické pole vytvořené těmito vázanými náboji (jež se tam objevili díky polarizaci dielektrika) a toto indukované pole přičteme k původnímu poli vytvořenému volnými náboji, dostaneme správnou výslednou hodnotu elektrické intenzity.

Zavedení relativní permitivity jen jen cesta, jak si tenhle celkem komplikovaný výpočet trochu zjednodušit.

Ale ve skutečně fundamentálních fyzikálních vztazích žádná relativní permitivita neexistuje, a vakuum není jen "speciální případ materiálu".

Navíc - ten vztah pro E, který zahrnuje i tu relativní permitivitu platí jen za předpokladu, že ten materiál vyplňuje úplně celý prostor (v principu až do nekonečna). Pokud by vyplňoval jen část situace, tak ten vztah stejně neplatí...

Vztah obsahující relativní permitivitu je jen zjednodušením, zatímco vztah bez ní platí vždycky ... když do toho zahrneme všechny náboje, co tam jsou (i když nejsou explicitně zadány).

Ale já jsem takhle na střední škole vždycky škádlil učitele, když jsem něčemu rozuměl líp než oni ... a moc užitku mi to nepřineslo, hihi....takže to obecně nedoporučuji dělat...

#5 02. 04. 2020 09:49

Prokop Ohlídal
Reputace:   

↑ MichalAld:

Tak jsem se i něco přiučil, děkuju moc:)

Zápatí