Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den. S kamarádem máme zadané tyto dva příklady
1) Těleso se pohybuje po přímé dráze. Jeho zrychlení závisí na čase podle vztahu a= p-q*t, kde p=1,23 a q= 5,49. Rychlost je v m.s^(-1), čas v sekundách. Vypočítejte v jakém čase má těleso maximální kladnou rychlost
a
2)Hmotný bod o hmotnsoti m=2,4 kg se pohybuje přímočaře v solovém poli F= a/(1+x)+bx. Jakou práci vykoná síla F, když ho posune z počátku x do x=0,60m ve směru kladné osy x? a=1,3 b=8,19
Mohl bych poprosit o kontrolu popřípadě dostat radu jak dojít ke správným výsledkům ?
toto je moje řešení. 
a 
↑ garnage:
Hezký den.
1.
V názvu úlohy se píše o max. rychlosti v časovém úseku. Asi k prvnímu příkladu? Ovšem časový úsek v zadání vymezen není.
Nějak mi to zadání prvního příkladu nesedí. Nemá se vztah
a = p - qt týkat rychlosti místo zrychlení nebo nevypadlo něco z textu?
2.
Řešení druhého je podle mě v pořádku.
↑ Jj: Děkuji za odpověď. Upřímně... mě to také moc nesedí.... podle příkladů co sem počítal... vypadaly prostě jinak. Každopádně na zadání sem se ptal a takto je to prostě dané. Každopádně děkuji za odpověd :-)
↑ garnage:
Pak (tedy aspoň podle mě) nemá příklad rozumné řešení. Rychlost by sice měla mít maximum v čase t = p/q (tj. v bodě, kde je zrychlení = 0 a derivace zrychlení podle času < 0), ale s ohledem na integrační konstantu zde může nabývat libovolnou hodnotu.

↑ Lenoška:
Ak sa to
nevyskytuje nikde v texte ani v príslušných vzťahoch, tak zrejme ide o preklep. Na vašom mieste kontaktujem toho, kto vám tú úlohu zadal, či sa náhodou nepomýlil.
EDIT: ešte ma napadlo - predsalen ukážte celé svoje zadanie, či sa tam ten parameter
niekde nespomína.
↑ Ferdish: Děkuji Vám za odpověď :) Psala jsem teda e-mail zadávajícímu a opravdu se jedná o překlep, tak jsem ráda, jelikož mě napadlo tak leda látkové množství, když je tam uvedena i hmotnost, ale přece jen se jedná o fyziku... :D

↑ Lenoška:
Som rád, že sa to vysvetlilo...BTW s látkovým množstvom sa človek často stretne i v rámci fyzikálnych teórií, napr. v termodynamike pri stavovej rovnici ideálneho plynu :-)
Stránky: 1