Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám problém s tímto příkladem:
Tenká homogenní tyč o délce h=1,6m a hmotnosti m=0,7kg je postavena tak, že s kolmicí k zemi svírá úhel =14,7°.Po puštění se tyč začne otáčet kolem místa dotyku se zemí. Vypočítej zrychlení horního konce tyče. Moment setrvačnosti tenké homogenní tyče o hmotnosti m a délce d při rotaci kolem osy, která je k tyči kolmá a prochází jejím koncem je J=m.d^2/3 (g=10m/s^-2)
Postupoval jsem tak, že jsem si vypočítal moment setrvačnosti (0,5973kg.m) a moment síly (22,067N.m). Tyto hodnoty jsem zadal do vzorečku = M/J. Odtud jsem zjistil úhlové zrychlení = 36,746 rad/s. A dále mě napadlo, že bych požadované zrychlení vypočítal z tohoto vzorce a = . r
Nejsem si však jistý, zda vůbec mé dosavadní výpočty i samotný postup je správný. Proto Vás prosím o uvážení mého příkladu, případně o Váš postup. Moc bych i ocenil konkrétní výsledky, poněvadž správné výsledky vůbec neznám.
Předem Vám moooc děkuji za ochotu, za každou maličkost jsem vděčný.
↑ Anonym3:
Postup je správný, ale lepší je nejdřív počítat s písmenky
Podívej se sem je to prakticky to samé, jen s jinými čísly
↑ zdenek1:
Děkuji Ti moc, perfektní. Mám to. Jen bych měl rád klidné svědomí a věděl, že mám výsledek opravdu správně.
Mohl bych být tedy tak smělý a poprosit tě o přepočítání tohoto příkladu? Mně to vyšlo 3,81 m.s. Vyšlo ti to také?
↑ Anonym3:
Ano, to je dobře
Omlouvám se, že muj příspěvek vkladam do patrně uzavřeného tématu, ale přišlo mi blbé zakládat nové téma, když to je v podstate to same… mam podobny priklad, jen mam vypočítat jakou rychlostí dopadne horní konec tyče na zem, ale nevim jak zjistit omegu, protože pokud se nemylim, tak rychlost vyjadrim jako v=r.omega
↑ Martin283:
tady použiješ zákon zachování energie "potenciální na začátku= kinetická na konci"
Při stejném značení bude
(bere se výška těžiště) a