Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o pomoc s tímto příkladem:
Rychlost je v
a čas v sekundách. Vypočítejte, v jakém čase má těleso maximální kladnou rychlost.

Zdravím, obdobný príklad riešený tu: https://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=107335
↑ Lenoška:
Hezký den.
Podle mě je výpočet dobře, ale při a = 0 může jít jak o maximum, tak o minimum. Je-li druhá derivace rychlosti podle času < 0 , jde o maximum rychlosti, při > 0 jde o minimum.
Taky je třeba ověřit, že jde o kladnou hodnotu (zřejmě dosazením do vztahu pro rychlost).
Lze využít i toho, že grafem rovnice pro rychlost je parabola (otrvřená dolů) a určit souřadnice jejího vrcholu (tam bude maximum).