Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím Dostal jsem úkol:
tenká homogenní tyč o délce h=1,3 a hmotnosti m=1,8 je postavena kolmo k zemi. po puštění se tyč začne otáčet kolem místa dotyku se zemí a spadne na zem. moment setrvačnosti tenké homogenní tyče o hmotnosti m a délce d při rotaci kolem osy, která je k tyči kolmá a prochází jejím koncem J0=m*d^2/3. Vypočítejte jakou rychlostí dopadne na zem horní konec tyče. (g=10m*s^-2)
Můj pokus o výpočet:

1,908m/s
počítám to samé :D , jen jiná čísla, zatím teda jen hledám, ale napíšu myšlenku, co zjistit úhlovou rychlost? (jak na to, to je to, co hledám :D ) , pak už by to bylo jednoduché pře v=omega.r :D , možná se pletu, jen se snažím třeba nějak nakopnout myšlenku :D
ire]p602644|Martin283[/re]
Už to tady bylo několikrát, tak ještě jednou.
Použijeme zákon zachování energie: "potenciální na začátku = kinetická na konci"
Potenciální se počítá na výšku těžište (když nula je na zemi), těžiště je v polovině výšky
Kinetická je pro otáčivý pohyb
(použil jsem
,
je poloměr otáčení, v našem případě 
dostáváme
a pokrátíme, co se dá
a zbytek jsou počty