Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj, mohl by mi někdo prosím pomoct s tímto příkladem?
Máme toto zadání Vypočtěte nevlastní integrál (vlivem funkce) a rozhodněte, zda je konvergentní,
nebo divergentní.
v první řadě mě zaskočilo, jak může vyjít
Myslela jsem, že nekonečno může vyjít, pokud mám jiné meze (ale když mám čísla a dosadím poté, tak by mi mělo vyjít číslo). Můžete mi prosím někdo říct, proč to tak má vyjít?
Po mé úpravě by to mělo být
a poté bych dosazovala a vypočetla.
Děkuji moc.
↑ theterka14: Preco moze vyjst
by si mohla vidiet z obrazku. Mas ho? A dosadit ... ved skus.
↑ theterka14:
"Po mé úpravě by to mělo být
a poté bych dosazovala a vypočetla."
No právě - tak zkus dosadit :-)
↑ theterka14:
Ahoj,
důvod, proč to vyjde nekonečno je vidět z grafu funkce. Můžeš si to představit jako plochu pod grafem fce.
Úplně slovo dosadit bych rozhodně nepoužívala, protože pak vyjde ve jmenovateli něco, čím se nedělí a výraz nebude definován.
Předpokládám, že to počítáš jako Newtonův integrál. Podívej se na definici a spočítej to přesně podle ní.

↑ vlado_bb: obrázek nemám, protože moc nikdy nevím, jak nakreslit. Zkusím to nakreslit a zaslu to sem.
Po spočítáni, by mi vyslo 

↑ theterka14:
Ty jsi kouzelnice :-)
Po dosazení to je
a když to pravostranně zlimitíš...
↑ theterka14:Toto ma zacina zaujimat ... kolko je podla teba
?

No ja bych napsala 0, ale to je asi blbost, proto jsem ji tam automaticky vyřadila.

Jo... Už si vzpomínám na limity,
je nekonečno, už vím... jsem na ně úplně zapomněla. Moc dekuji.
↑ theterka14: Kazdy moze urobit chybu, ale zopakovanie matematiky zo zakladnej skoly by nebolo na skodu. Nevlastne integraly by som zatial nechal na pokoji.

↑ vlado_bb: dobře, uznavam, ze jsem blbosti tohle vypustila, vůbec mě to v tu chvíli nenapadlo. Bohužel se ucim základy, ale i integraly, který teď probirame. Hodně mi pomohly videa na youtube na různé kapitoly :-)
A děkuji.

↑ Pomeranc: prosím? :)
Pomeranc napsal(a):
↑ theterka14:
Ahoj,
důvod, proč to vyjde nekonečno je vidět z grafu funkce. Můžeš si to představit jako plochu pod grafem fce.
Úplně slovo dosadit bych rozhodně nepoužívala, protože pak vyjde ve jmenovateli něco, čím se nedělí a výraz nebude definován.
Předpokládám, že to počítáš jako Newtonův integrál. Podívej se na definici a spočítej to přesně podle ní.
Kdyby jsi se podívala na tu definici, tak zjistíš, že tam jsou jednostranné limity.

↑ Pomeranc: Aha už chápu. Došlo mi to, jak jsem napsala 1/0, tak jsem si vzpomněla, že musím použít limitu :-)
děkuji.
Stránky: 1