Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, lámu si hlavu s jedním příkladem z fyziky, byl bych moc rád kdyby mi to tu někdo vysvětlil. Děkuju.
Celková síla působící proti pohybu vlaku, jehož hmotnost je 2·10^5 kg, je dána vztahem F = (30 + 0,02 v^2) ·10^–4 N,
kde v je rychlost vlaku (km.h^–1) a N je síla od podložky.
a) Stanovte výkon lokomotivy, jestliže vlak jede rychlostí 64 km.h^–1. b) Najděte zrychlení
vlaku při rychlosti 32 km.h^–1, vyvíjí-li lokomotiva výkon vypočtený v bodě a).
↑ kened97:
Podle mě v tom zadání něco chybí.
↑ zdenek1: nechybí právě. Nejde nějak vypočítat síla toho vlaku pomocí síly působící proti pohybu, jak je v zadání?
kened97 napsal(a):
↑ zdenek1: nechybí právě. Nejde nějak vypočítat síla toho vlaku pomocí síly působící proti pohybu, jak je v zadání?
No, pokud jede vlak konstantní rychlostí (což při těch 64km/h asi předpokládáme), tak je síla lokomotivy stejná jako ta odporová....
A výkon je P = F*v
Při té nižší rychlosti bude a stejném výkonu bude síla lokomotivy dvojnásobná (zase pomocí P = F*v), odporovou sílu spočítáme z toho vztahu, a zbytek síly se použije na urychlování vlaku, dle Newtonova zákona ...
↑ MichalAld: Mám problém že výsledek a) má vyjít nějakých 390 kW, ale vůbec jsem se k tomu nemohl dopočítat. I tak, ale díky za odpověď. Jdu to zkoušet :)
Pokud ti to nevyjde, napiš sem svůj výpočet, najdeme ti tam chybu. 🙂