Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 06. 2009 18:42

koubek10
Zelenáč
Reputace:   

Rovnice prosím o výpočet+ vysvětlení.

Dobrý den moje sestřenice mi dala na stul tyto příklady ( učitelka jim dala domácí úkol )

http://www.e-matematika.cz/zakladni-sko … zadani.pdf

PS: prosím vás na kolenou,vypočítejte to + napište postup jak se k výsledku přišlo děkuji moc.

#2 05. 06. 2009 19:02

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Re: Rovnice prosím o výpočet+ vysvětlení.

Ahoj,

je možné, že sem někdo příjde a vypočítá to všechno, ale je lepší, když tvá sestřenice (zdravím) pochopí, jak se to počítá.

Modelové příklady:

1) Když "x" není násobeno žádným číslem (je to tedy pouze x), tak se snažíme dostat všechny absolutní hodnoty (čísla) na jednu stranu a "x" nechat na druhé straně.

$ x + 5 = 7 \qquad \textrm{z obou stran odectu petku, aby uz nebyla na leve strane} \nl x + 5\boxed{ - 5} = 7\boxed{ - 5}\nl x + 0 = 7 - 5 \nl x = 2 $
A mohu to vyzkoušet dosazením.

2) Pokud mám x násoben nějakým číslem, tak nejprve postupuji jako u modelového příkladu 1), převodem čísel na jednu stranu. Pak vydělím tím koeficientem, kterým je násobeno x.

Příklad

$ 5x + 2 = 27 \qquad \textrm{odectu dvojku} \nl 5x + 2 - 2 = 27 - 2 \nl 5x = 25 \qquad \textrm{petka pred x, takze delim obe strany petkou} \nl \frac{5x}{5} = \frac{25}{5} \nl \frac{\cancel{5} x}{\cancel{5}} = 5 \nl x = 5 $

3) Pokud není možné převádět čísla (tj. je tam např. zlomek), tak se nejprve zbavujeme toho zlomku.

Příklad:

$ \frac{x - 2}{9} = 2 \qquad \textrm{nasobim obe strany devitkou} \nl \frac{9 \cdot (x - 2)}{9} = 2 \cdot 9 \nl \frac{\cancel{9} \cdot (x - 2)}{\cancel{9}} = 2 \cdot 9 \nl x - 2 = 18 \qquad \textrm{ted mohu prevadet} \nl x = 20   $

---

Omlouvám se, že nepoužívám terminologii hodnou základní školy, ale už si holt nepamatuji, jak to učili mě.

Doufám, že jsem pomohl alespoň u některých příkladů.

#3 05. 06. 2009 19:06

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Ještě k tomu druhému PDF, kde jsou úlohy jiného rázu - ale jen s jedním rozdílem - roznásobují se tam závorky.

To se dá pochopit snadno.

když máme $A \cdot (B + C)$, tak tím číslem A násobíme celou závorku. Pokud tedy chceme závorku odstranit, musíme roznásobit všechny její členy tím členem A.

Příklad (bacha na znamínka):

$ 9 \cdot (2x + 3) = 9 \cdot 2x + 9 \cdot 3 = 18x + 27 \nl  \textrm{jiny priklad:} \nl (-5) \cdot (5x - 6) = (-5) \cdot 5x + (-5) \cdot (-6) = -25x + 30 \qquad \textrm{nebo} \qquad (-5) \cdot 5x - 6 \cdot (-5) = -25x + 30  $
Nebo

#4 05. 06. 2009 19:54

koubek10
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji vám za vysvětlení to bude stačit.

#5 05. 06. 2009 21:15

koubek10
Zelenáč
Reputace:   

↑ halogan:
Dobrý den prosím vás,může ti ještě napsat jednoduchý příklady na nerovnice pro základní školu + učiliště pro E3 neboli pro elektrikáře
3 ročníku.

všechny typy + vysvětli Děkuji moc.

#6 05. 06. 2009 21:21

Redvo
Místo: Bošany, SR
Reputace:   

Matematika je jemná a citlivá dohoda o tom že 2+2=4 ;)

Zápatí