Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
zadání je následovné:
Je dán pravidelný čtyřboký jehlan. Určete jeho objem, víte-li, že obsah podstavy je 42,25 cm2 a délka boční hrany 7,5 cm.
A já vůbec nevím, kde mám začít. Znám vzorec pro objem (V = 1/3.Sp.v), ale vůbec nevím, jak se mám dopracovat k tomu v. Nemáte někdo, prosím, nějaké nápady? Už mě stíhá zoufalost.

↑ Sam666:
Ahoj,
nakresli si obrazek (muzes sem vlozit fotku).
Kdyz znas obsah podstavy, znas i delku hrany te podstavy. Snaz se v obrazku neco dokreslit tak, abys tam nasla pravouhly trojuhelnik. V pravouhelm trojuhelniku je super, ze kdyz zname dve strany, umime tu treti dopocitat (o tom mluvi Pythagorova veta).
↑ nejsem_tonda:
Moc díky! Chápu dobře, že obsah podstavy odmocním a tím pádem dostanu délku strany podstavy, protože její obsah je vlastně a.a?
↑ Sam666:
Nie je na škodu (zadanie úlohy o tom svedčí), naučiť sa, že obsh štvorca sa dá vyrátať podľa vzťahu, ktorý som uviedla, teda
Na jeho odvodenie slúži Pytagorova veta.
Pri štandardnom označení:

Pretože
je obsah štvorca so stranou
platí
V zadanej úlohe je zbytočné rátať dĺžku podstavnej hrany...

↑ Sam666:
Ano. A potom i délku úhlopříčky podstavy a spoustu dalších délek.
Samozřejmě funguje i to, co píše MisaH. To je podle mě jenom o vkusu, zda raději víckrát použít jeden nástroj (Pythagorovu větu), nebo si cestu zkrátit za cenu, že si musím vzpomenout nějaký vzorec..