Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
U determinantu 3. řádu se snadno použije http://cs.wikipedia.org/wiki/Sarrusovo_pravidlo.
Pro matici z uvedeného příkladu to navíc vychází poměrně pohodlně.
↑ Rumburak:
no tak dík :-) sarusovo pravidlo znám, jen třeba nevím jak mám dostat tu inverzní matici B když znám jen determinant,stejně tak nevím jak určit A na 2,a B na 2... stačí vzít ten vyčíslený determinant na 2??to myslím že asi ne
↑ AdrianaZ1DO2:
Pro ty další výpočty se použije vzoreček
det (A*B) = (det A) * (det B) , (* je znak pro násobení),
speciálně
det (A) * det (A´) = det (A*A') = det (E) = 1
(A' je zde inversní matice k A , E je jednotková matice).
↑ Rumburak:
Asi jsem tupá ale nevidím tak jak z toho dostat determinant inverzní matice B, ani B na 2, a A na 2.
Mohl by jsi prosimtě uvést přesně jak se dostane ten determinant inverzní matice B, a např B na 2?
↑ AdrianaZ1DO2:
Víme, že det (B) = -3 (je to v zadání). Proto dle jednoho z těch minule uvedených vzorečků je
det (B') = 1 / det (B) = - 1/3 ,
det (A*B) = det (A) * det (B) = det (A) * (-3), ( det(A) vypočteme podle Sarrusova pravidla),
atd.
↑ Rumburak:
seš si jistej že det (B') = 1 / det (B) = - 1/3??? podle mě je to jak píšeš ale ještě se to musí vynásobit adjungovanou maticí.Nebo se pletu?
↑ AdrianaZ1DO2:
Ty si zrejme mýliš pojmy. Adjugovanú maticu využiješ pri hľadaní inverznej matice.
Ak počítaš priamo determinant a nie inverz, potom
↑ AdrianaZ1DO2:
Je si jistej :)
Pro determinant součinu matic jednoduše platí:
Z čehož pro matici M a k ní inverzní M^-1 platí
neboli v tvém případě:
jak již vše řekl Rumburak (snad je to takhle více zřetelné)
Plete tě asi jeden ze vztahů pro inverzní matici.
,
kde hvězdička značí adjungovanou matici.
Ale toto tě vůbec nemusí trápit, protože ty matice hledat nemáš, ale pouze jejich determinanty.
EDIT: jsem to zase psal příliš dlouho :)
↑ lukaszh:↑ CzechMan:
aha dík :-)
ještě se chci ujistit že třeba determinant matice B na 2, se vlastně vypočítá (-3) na 2??je to tak?
↑ AdrianaZ1DO2:
Bolo by dobré vedieť dokazovať základné veci a na základe ich odvodiť si správnosť svojej otázky.
↑ AdrianaZ1DO2:
Jinými slovy-ANO