Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o radu, jak vypočítat výšku lichoběžníku.
Vypočítej obsah lichoběžníku o stranách a = 216 mm,b = 90 mm, c = 175 mm,d = 115 mm.
Vzorec pro výpočet je V= a +c * v /2 ( problém je jak vypočítat výšku.Použil bych Pyt. větu, ale nevím , která čísla mám dosadit do vzorce.
děkuji předem všem, kteří jsou ochotni mi pomoci
↑ Cheop:
Zdravím srdečně a moc děkuji za obrázek ke kontrukci trojuhelníku :-)
Tady se nějak nechytám - jak může být rovnoběžník, když nemá protější strány stejně dlouhé? Bohužel tužku teď používám na kontrolu nějakých statistik :-) A stejně, co já bych nakreslila, že?
Děkuji a ještě jednou hezký den :-)
↑ Cheop: Ja jsem teda za standardni oznaceni povazoval toto (viz MathWorld) - ale treba se to u nas na zakladkach uci jinak:
Z leveho pravouhleno trojuhlenika a Pythagorovy vety mame: .
Z praveho trojuhelnika stejne: .
Protoze , tak nam to dava
, tedy
, tedy
.
Tedy obrazek vypada takto (je to stale lichobeznik, ale ne tak, jak ho clovek obvykle vnima):
Kdyz uz mame x, tak napriklad , tedy obsah
.
To tez odpovida tomu, ze pro lichobeznik ve standardnim znaceni je , kde
, kde
.
EDIT: Poznamka: Vyslo mi to jinak, ale to je v poradku, protoze jde o jiny lichobeznik. Metoda vypoctu je stejna, jen obrazek je snad nazornejsi, coz na ZS urcite vitaji...
↑ musixx:
Nás vždy učili toto:
strany a, c = základny lichoběžníku
strany b, d = ramena lichoběžníka
Proto mě obsah vyšel jinak než Tobě.
Můj výsledek koresponduje s výsledkem tazatele.
PS: Je tedy pravda, že nás to učili už před 40 lety.
↑ Cheop: Slozitejsi veci v MS Visio - je to soucasti kancelarskeho baliku MS Office. Ale tohle konkretne je pouze ve Wordu (take tam jdou delat zajimave veci, i kdyz je moda na MS jen nadavat - ja to rozhodne nedelam), pak screenshot, orez a je to. :-)