Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám příklad: Pružina oscilátoru je natažena směrem dolů z rovnovážné polohy o y=96,92cm. Silou F=297,63mN, g=9,81m.s^-2. Jaká byla při tomto ději vykonána práce.
Chtěla bych si ověřit jen správnost mého výpočtu, popř. poradit jak jinak příklad vypočítat.
Převedla jsem sílu na N a y na metry.
Ve vztahu W=F.s jsem nahradila s y (W=F.y), které jsem zintegrovala a po integraci jsem dostala W =1/2 F.y
W=1/2 x 0,29673/0,9692 = 0,153J (nevím, zda tento výsledek nemá být v kJ)
Předem děkuji za odpověď.

Zdravím, obdobný príklad riešený tu: https://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=107641

No, nie je mi jasných niekoľko vecí:
1. Ako ste integráciou svojho výrazu
dostali výraz
?
Navyše je lepšie pre zápisy výrazov používať LaTeX, lebo pri lomených výrazoch nie je jasné čo patrí do čitateľa a čo do menovateľa, pretože ľudia vo všeobecnosti kašlú na správne zátvorkovanie.
2. Ak si premeníte silu i dráhu na newtony a metre, tak výsledná práca bude vždy jouloch. Ako ste prišla na tie kilojouly, netuším...

Vyjadrovanie trochu kostrbaté :-) ale dosadenie za
do integrandu je OK. Chcel som si byť istý, že tomu rozumiete a "nevykúzlila" ste správny výsledok čírou náhodou.
Výsledok po premene jednotiek taktiež vyzerá OK.
Veľa zdaru pri ďalších úlohách.