Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, kdyby se někdo nudil a vysvětlil mi postup daného příkladu, byla bych vděčná..
Zjistěte, kde je funkce
diferencovatelná, a pak vypočítejte její přírůstek (diferenci)
a totální diferenciál df v bodě
, je-li přírůstkový vektor 
{{f je polynomická funkce p2(x, y) diferencovatelná všude, neboť je třídy C∞(E2)
Co znamená to
? Nemá to být jen
?
Pokud je tedy ta funkce 
tak diferencovatelná je všude, kde existují její derivace ... tahle podle mě tedy úplně všude.
Difeenciál je pak 
Je to vlastně rovnice tečné roviny v nějakém bodě. Stačí vyjádřit příslušné parciální derivace a máš to.
(případné teoretičtější věci a formální správnost může doplnit někdo další...)
↑ MichalAld:
Mohl by mi prosím někdo ještě pomoct, jak vypočítám ten přírůstek? Ten diferenciál jsem pochopila, vyšlo mi to podle výsledku = 0,3 a použila jsem parciální derivaci a vektor, ale nemůžu ani za nic přijít na ten přírůstek, zkouším to přes vzorec
a to
limita (h,k) = 0..
Ale ten přírustek přece vypočítáš podle toho vzorce
když si tam dosadíš ty parciální derivace vyčíslené v tom bodě A (tedy 2, -1).
Třeba ta první parciální derivace ...
takže
V bodě A(2, -1) má hodnotu 2*2 - (-1) = 5.
Takže už máš polovinu hotovou ... 
Teď to samé pro proměnnou y, a pak dosadit za Dx a Dy to -0.1 a -0.2
Nic víc na tom není...
↑ MichalAld:↑ MichalAld:
Ale já jsem přesně takhle postupovala, a vypočítala jsem tím diferenciál 0,3 a přírůstek má vyjít 0,33, tak já už nevím teda
↑ Nelca:
Tak přírustek asi znamená, že to vypočítáš přímo...tj dosadíš přímo do funkce, x = 2-0.1, y=-1-0.2, přesněji tedy musíš od toho odečíst hodnotu funkce v bodě 2, -1, abys dostala jen ten přírustek. Tedy
laszky napsal(a):
↑ MichalAld:
Pozor,:-)
Nezlob, já jsem rád, že vůbec vím o čem mluvím ... a ty mě tady ještě zkoušíš mást...
Stránky: 1