Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, už jsem díky Vám pochopila postup, který je jednodušší a jde s ním počítat pomocí
, ale nevím, zda to jde uplatnit, ikdyž budu mít takovýto příklad? 
nebo zde musím počítat pomocí variace konstant?
Omlouvám se za tolik dotazů, ale tato kapitola je pro mě hrozně těžká a zmatená.
↑ theterka14:
Jde o LDR 1. řádu s (obecně) nekonstantními koeficienty, takže zase bych dal integrační faktor. Vydělím ikskem, abych rovnici normalizoval:
, takže B je ten zlomek, takže integrační faktor je
Vynásobím tím rovnici a mám
,
tím mi nalevo vzniká derivace součinu (to je princip celé metody). Dále
Zintegruju

Hotovo dvacet.

↑ surovec: vůbec zde nechápu ten druhý řádek, jak jste co udělal :(
↑ theterka14:
Ahoj, je to řešení pomocí integračního faktoru.
Nebo můžeš zase vyřešit homogenní rovnici tzn. rozseparovat. Poté můžeš řešit variací konstant.
Je to pořád stejný typ rovnic. Vždy musíš osamostatnit první derivaci a poté pokračuješ stejnými metodami :)

↑ 1jirka22: zkusila jsem to i tým způsobem variace konstant, jelikož jsem nevěděla, zda jde použít ta metoda od Vás.
dala jsem si na pravou stranu nulu a vyšlo mi:
, pomocí parciálních zlomků a logaritmu jsem to takto upravila a teď bych dosadila do původní rovnice a zderivovala, ale nevychází mi to :/

Jak bych zde případně mohla použít metodu odhadu?
↑ theterka14:
Metodu odhadu můžeš použít tehdy, když máš ''speciální'' pravou stranu - nehomogenitu. To znamená polynomy, exponenciální funkce, sinus a cosinus.
Ale zde máš nekonstantní koeficienty, takže variace konstant nebo integrační faktor - viz nahoře :)

Ale zde nemohu použít ani vzoreček s
a
a ani vzoreček pro
, tak jak zde sestrojím tu rovnici? Já bych to klidně zkusila i tou variací konstant, ale po derivaci mi vyšel člen, s kterým nevím co dál (mělo by se to vykrátit, avšak mi tam zůstalo víc, než bych chtěla.

když jsem zkusila metodu variaci konstant:
měla jsem po derivaci
a poté bych dosadila i pravou stranu 
↑ theterka14:
řešení homogenní rovnice máš správně :) nezapomeň, že ta konstanta
může být závislá na x takže to je
a musíš k tomu tak přistupovat při derivování.

↑ 1jirka22: napsala jsem o příspěvek výše, jak jsem to zderivovala a dosadila pravou stranu.

↑ 1jirka22: bohužel to vidím jako chybu :(
↑ theterka14:
Nevím, proč mně to hází chybu. Hoď si to do náhledu v latexu :)
↑ theterka14:
Ten druhý řádek je prostě ta metoda. Když rovnici vynásobíš výrazem
, tak to vede na derivaci součinu. Už je to teď jasné?
(To B(x) je koeficient rovnice
, takže nejdřív musíš rovnici vydělit případným koeficientem u
a tak ji "normalizovat".)
A pokud není jasný ten integrál, tak parciální zlomky, z toho pak logaritmy, odečteš logaritmy, logaritmus se vyruší s tím éčkem.

↑ 1jirka22: už jsem se na to mrkla, jsem blbá, zapomněla jsem, že derivace se dělá takto, vůbec mě to nedocvaklo. Zkusím to zapsat a upravit. Děkuji moc :-)

↑ surovec: zkusím i tuto metodu, napíšu si to a snad mi to dá větší rozum. Přijde mi to trochu složitější, nebo alespon pro mě.
Děkuji!

↑ 1jirka22:
Ak ti náhľad v LaTeXovom editore vygeneruje výraz ako viditeľný/bezchybný ešte neznamená, že ho bude vidieť aj v príspevku (a naopak).
Ja ho nevidím tiež, ale prišiel som na problém - ako znak derivácie si miesto znaku apostrofu
použil znak dĺžňa
. Náhľadové okno edtiora s tým problém nemá, ale textové pole správy áno.
Mne sa dĺžeň zobrazil, pretože som ho vložil do vnútra prostredia \text{} - v opačnom prípade hlási pri zobrazení chybu. Ak môžeš tak si to oprav, prosím.

↑ 1jirka22: takže bych měla
? a poté
?
↑ theterka14:
mělo by ti vyjít
, které by si měla dále integrovat a z toho ty vyjde až 

já měla
a z toho mi vypadl člen nahoře a zbylo mi tam pouze