Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, mám za dú tento příklad, nevím si s tím rady, v učebnici nic podobného není, vím, že je třeba rozložit tíhovou sílu na dvě složky do požadovaných směrů, ale nevím jak dál, předem děkuji za pomoc :-)
Příklad:
Na tenkém vlákně délky l [m], upevněném na hladké svislé stěně, visí
homogenní koule o hmotnosti m [kg] a průměru d [cm].
1) Určete velikost tahové síly vlákna
2) Určete velikost tlakové síly, kterou koule působí na stěnu.
3) Působící síly zakreslete do obrázku, ve kterém vyznačte zadané
veličiny a naznačte grafické řešení (rozklad tíhové síly, působící
v těžišti – středu koule).
PS: Jde mi jen o postup, chci si to vapočítat sám :-)
↑ adamzboril:
Hezký den.
Podle mě je třeba začít náčrtkem (v řezu rovinou) podle bodu 3) s rozkladem tíhové síly do daných směrů, a to
- do přímky procházející závěsem vlákna a těžištěm koule (na této přímce leží i napnuté vlákno),
- do přímky procházející těžištěm koule a bodem dotyku koule se zdí (tzn. přímka je kolmá na zeď).
Podle prvního odstavce usuzuji, že snad máte problém právě s tím rozkladem. Předpokládám, že umíte graficky složit dvě síly s působištěm v jednom bodě (sestrojit výslednici sil pomocí rovnoběžníku sil). Tady jde o opačnou úlohu - znáte výslednici a směry dílčích sil, doplněním na rovnoběžník zjistíte velikost těchto sil.
Ostatní je už myslím jen využití Pythagorovy věty.