Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zas a opět pravděpodobnost :( Ty mě budou asi pronásledovat neustále.
Máme dvě symetické hrací kostky. Hodíme oběma kostkami najednou a sečteme počty teček na vrchních stranách. Který z nabídnutých výsledků je nejvíce pravděpodobný?
A = 2, B = 9, C = 7, D = 11, E = 4.
Mělo by vyjít za C.
Děkuji všem za odpověď.
↑ Mischelinka:
Zdravím,
tady stačí jen si představit, kolik je možnosti pro součet 2 (na každé kostce padné jednička na horní straně - jediná možnost), pro součet 9 (musí padnout 3 a 6, 4 a 5 a ještě kostky přehodit naopak - celkem 4 možnosti).....
OK?
↑ jelena:
No, spíš KO, než OK. Ale co, asi budu doufat, že tam zítra kostky nebudou. Pravděpodobnost, kde se háže mincemi už jsem snad konečně pochopila...
↑ Mischelinka:
A pochopila jsi můj návod? - tady se nemělo nic počítat podle vzorců, ale spiš takto polopaticky.
Zítra pořádně čti zadání a buď pozitvní mysli :-)
↑ jelena:
Tak zhruba jsem to pochopila, ale co když mi má padnout 7? Na to potrebuju 3 a 4. Podle těch výsledků to je největší pravděpodobnost.
↑ Mischelinka:
7 na dvou kostkách se "vyrobí" jak?
1. kostka 3, druhá 4 - ano, ale další možnost (1, 6) nebo (2, 5).
Ještě to přehazujeme - 1. kostka padá 4, druhá kostka 3, také (6, 1), (5, 2)
Celkem máme 6 možností.
Čím více možností máme, tím větší je pravděpodobnost jevu, který považujeme za příznivý (jelikož počet všech možných jevů zůstává pořad stejný).
---------
Jinak můj vztah s tématem "Pravděpodobnost" je také velmí rezervovaný. Myslím, že kolegové, kdo ví, jaký vztah k pravděpodobnosti mám, tak se docela baví, jakou nesmyslnost občas (docela často) dokažu v tomto oboru vytvořit.
Přenechála bych tě do zlatých rukou kolegy halogana, ale on měl nějaký komentář na toto téma, tak budeš přenechána do jeho zlatých myšlenek (já odcházím cvičit v reálu fyziku nebo organiku, to ještě přesně nevím, co to bude :-)
↑ jelena:
Díky moc. Už toho začínám mít dost, takže mě nenapadaj ani základní věci... Ještě, že to zkončí a začnou prázdniny...