Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ halogan:
Výsledek je určitě dobře, ale přikláněl bych se k tomu to trochu rozepsat
Tady je pak postup jasný. (Ten tvůj zkrácený zápis by mohl vést ke špatnému pochopení, např. , což není dobře.)
↑ BrozekP:
Můžeš mi říct, jak si došel k tomu, že by to moh někdo pochopit takhle:?
↑ Asinkan:
Asi takhle: člověk dostane zadání . Přečte si tady na fóru haloganovu odpověď a řekne si "vytknu n z čitatele i jmenovatele a pokrátím. Pak mi zbyde (1/1)^n, což konverguje k jedničce."
↑ BrozekP:
Vše samozřejmě záleží na úsudku řešitele. Já jsem jen vyřešil, k čemu konverguje "posloupnost" (v R) v mocnině, nedával bych tam rovnítko , stejně tak nebudu dávat do rovnítka
. Je třeba odlišit konvergenci a rovnost.
Nic to však nemění na tom, že mé řešení zdaleka není univerzální dá se použít jen v krajních případech.
↑ halogan:
Vůbec jsem to nemyslel tak, že bys tvrdil , pochopil jsem, že to myslíš limitně. Ale nemůžeme jen tak tvrdit, že
, kde
a f_n jsou nějaké funkce. U funkce
rovnost limit platí, pokud
(případně rovnost nekonečen pro A>1). Mě to nepřipadá natolik samozřejmé, abychom to mohli zamlčovat. Tak jsem na to chtěl upozornit, aby si toho čtenáři byli vědomi.