Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, moc moc prosím, pomohl by mi někdo s tímto příkladem?
Vlnová délka použitého záření je 552 nm, po srážce s elektronem se část energie předá elektronu. Energie fotonu se po srážce snížila o 0,22 MeV. Vypočítejte vlnovou délku fotonu po srážce.
Pořád mi vychází energie před srážku nižší než energie, o kterou se sníží.
↑ edison: tady jsem vyfotila svoje řešení: 
Snad to půjde přečíst. Kdyby ne, tak nejdřív jsem si spočítala energii před ztrátou podle vzorečku: E= hc/lambda a vyšlo mi 5986*10^-19 joulů
pak jsem si převedla ztrátu energie na 3,525*10^-14 joulů
a dál jsem se kvůli tomu nedostala
Tohle je jasná chyba v zadání. Doporučuji napsat tomu kdo se o sbírku stará, ať odmaže M u eV, nebo z nm udělá fm.
Praktická poznámka k podobným příkladům: Energii nepřevádět na J, celý počítat v eV. Míň práce a menší riziko chyby.
A fotit nebylo nutno, požadavek jsem napsal před tím, než mi došlo, že chyba je v zadání:-)
Je taky možné, že o těch 0.22MeV se měla snížit energie toho elektronu (tedy zvýšit energie fotonu).
Jinak používat elektronvolty jako jednotku energie je vcelku dobrý trik (i když to není základní jednotka).
Pro foton existuje snadný převod mezi energií v elektronvoltech a vlnovou délkou ... vlnová délka fotonu o energii 1eV je totiž cca 1420nm, takže přeovod lze provést celkem snadno![kopírovat do textarea $E = \frac{1420nm}{\lambda [nm]} eV$](/mathtex/43/432c1671634a778dc9aae0662420eeb1.gif)
Převodem na jouly se samozřejmě nic nepokazí, ale pokud jde o částice, jsou to takové divnočísla v řádu 
Jinak je o elektronvoltech moc pěkná stránka na české wiki, https://cs.wikipedia.org/wiki/Elektronvolt
Z elektroniky jsem zvyklej na běžné předpony piko až mega, takže se zásadně vyhýbám převodům na základní jednotky. Prostě místo hromad nul krátím rovnou ty písmenka.
A dětem na kroužcích pak říkám, aby to tak taky dělaly. Případně naopak před výpočtem převést tak, aby tam nebylo zádný 0,00 a pod, pak normální čísla spočítat zpaměti, nebo odhadnout a nakonec stanovit, jakou předponu má výsledek. A že převody na základní jednotky jsou jen pro jejich hloupější spolužáky:-)
Ono se to normálně dělá tak, že to převedeš na základní jednotky jako číslo ve tvaru
, a pak jenom sčítáš/odčítáš exponenty, což je totéž jako to krácení písmenek. 🙂