Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 04. 2020 17:43

2M70
Reputace:   

Integrbilní majorana při výpočtu integrálu pomocí Cauchyovy věty

Zdravím, potřeboval bych pomoci s následujícím:

Při řešení komplexního integrálu pomocí Cauchyovy věty pomocí substituce $z =z_{0}+\varepsilon e^{it}$

narážím na problém při určování integrabilní majoranty, abych mohl provést limitní přechod

$\lim_{\varepsilon \to 0}\int_{}^{}f(t)i\varepsilon e^{it}dt=\int_{}^{}\lim_{\varepsilon \to 0}f(t)i\varepsilon e^{it}dt$

Konkrétně, například u integrálu

$\int_{}^{}\frac{ze^{z}}{z^{2}+4}dz$

na kružnici se středem 2i a poloměrem 2 (uvažujeme tedy jen pól 2i)

dojdu ke kroku

$\int_{0}^{2\pi }\frac{(2i+\varepsilon e^{it})(e^{2i+\varepsilon e^{it}})}{4i+\varepsilon e^{it}}\cdot idt$

a má platit integrabilní majoranta

$|\frac{(2i+\varepsilon e^{it})(e^{2i+\varepsilon e^{it}})}{4i+\varepsilon e^{it}}\cdot i|\le \frac{(2+\varepsilon )e^{\varepsilon }}{4-\varepsilon }$

Mohl bych vás poprosit, jak mám obecně postupovat při stanovení integrabilní majoranty v těchto případech? Přijde mi to dost obtížné.

Jiný příklad, kdy mám integrabilní majorantu určit sám:

$\int_{}^{}\frac{sin(z)}{z+i}dz, |z+i|=3$

Jeden z kroků je
$\frac{sin(z)(-i+\varepsilon e^{it})}{\varepsilon e^{it}}\cdot ie^{it}dt$
resp.
$sin(z)(-i+\varepsilon e^{it})\cdot i$

a mám najít integrovatelnou majorantu, abych směl dát limitu do integrálu. V tomto případě mě bohužel řešení nenapadá.

Dokázal by někdo  poradit?

Zápatí