Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ derryos:
Za parametr t si muzes zvolit libovolne cislo.
Napriklad
pro t = 3 vyjde x = 4, y = 3
pro t = 4 vyjde x = 8, y = 5
pro t = 5 vyjde x = 12, y = 7
Znamena to, ze body (4; 3), (8; 5), (12; 7) lezi na te primce p.
Tedy uloha "vypocitat parametr t" bohuzel nedava smysl.
↑ nejsem_tonda:
V nabízených odpovědí mam na výběr z: A) -2 B) 2 C) 1 D) 0 E) jiná odpověď
Upřímně teď jsem docela zmatený co po mně chtějí... Poradíte mi prosím?
↑ derryos:
Oni chteji spocitat smernici te primky. Z toho, co pises, usuzuju, ze pro tebe uloha nema smysl, protoze pravdepodobne nevis, co to smernice je.
Smernice primky je tangens uhlu, ktery primka svira s vodorovnou osou.
Jenze pokud nevis, co je tangens, bude ti tato definice k nicemu.
Mozna ti pomuze pro predstavu nejaky obrazek.
Tato prima ma smernici 2, protoze "kdyz se pohnu o jeden ctverecek doprava, primka vystoupa o 2 ctverecky nahoru"
Tato prima ma smernici 3, protoze "kdyz se pohnu o jeden ctverecek doprava, primka vystoupa o 3 ctverecky nahoru"
Tato prima ma smernici 1/2, protoze "kdyz se pohnu o jeden ctverecek doprava, primka vystoupa jenom o 1/2 ctverecku nahoru"
Dalo by se rict, ze smernice je cislo, ktere je odpovedi na otazku "O kolik ctverecku primka vystoupa nahoru, kdyz se pohnu o jeden ctverecek nahoru?"
Smernice je tedy cislo, ktere popisuje "jak strma primka je".
Ted zkus svoji ulohu znovu a napis vse, co se ti podari zjistit.
↑ nejsem_tonda:
Už jsem na to přišel, stačí převést na obecnou rovnici, na levou stranu dát y a na pravý straně před x je ta hodnota kterou hledám. Díky za snahu a tvůj čas.
↑ derryos:
Ano, napriklad to staci.
Taky staci vzit podil cisel 2/4, ktera jsou napsana pred parametrem t. Nicmene clovek musi mit predstavu, co pocita. Jinak by slo jenom o bezduche presouvani cisel.