Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň, potreboval by som pomôcť s jedným príkladom, čo sme dostali na DÚ a nie a nie sa dokopať k riešeniu, skúšal som ho nejako riešiť, ale neúspešne...
Jedna sa o vyjadrenie neznámej zo vzorca.
Som tu nový a vidím, že tu máte akýsi editor na vkladanie rovníc, ale zatiaľ sa mi nepodarilo s ním naučiť, takže ma ospravedlňte, že som to tu dal ako obrázok

↑ Ap4cheSK:
Napriklad vynasobeni obema jmenovateli by ti mohlo pomoct. Temer vzdy se pracuje pohodlneji bez zlomku.
Potom je taky fajn dat si cleny obsahujici L k sobe.
Zvladnes to ted? Posli, kam umis dojit (klidne pis na papir, to je jedno).
Podarí sa mi dojsť k tomu, že si odstránim zlomky a prenesiem členy obsahujúce vyjadrovanú neznámu na jednu stranu, nejako takto (malo by ot byť správne zatiaľ)
A ďalej neviem čo s tým, ak sa nemýlim tak aby som mohol z členov oddeliť ostatné premenné od Lka, tak by som musel to deliť, a to by mi opäť spôsobilo zlomok, a tu nastáva chvíľa kedy sa už v tom pletiem a neviem čo kedy

Parada!
Nakonec opravdu nejaky zlomek dostanes...
Verim, ze kdyby ta uloha byla s cisly, tak bys to zvladl.
Napriklad
Z toho bys umel vyjadrit L?
S pismeny delas totez jako s cisly.

↑ Ap4cheSK:
Nyní z levé strany rovnice vytkni L a tím co ti po vytknutí L z obou členů zbyde poděl pravou stranu rovnice.
Tím osamostatníš L a budeš mít hotovo.
Asi si budem musieť fakt častejšie doplňovať čísla do príkladov aby som si to zjednodušil, lebo niekedy si neuvedomím čo môžem spraviť :D To s číslami viem vyjadriť, čiže ďalej z toho čo som napísal hore by mi malo výjsť
čiže potom by už stačilo len oddeliť zátvorku čo by znamenalo, že úplny výsledok by mal byť:
Ďakujem vám za pomoc teda, niekedy mi je až blbo z toho, že si nevšimnem takéto jednoduché veci, čo môžem spraviť, ale hľadám v tom "kvantovú fyziku" :D

↑ Ap4cheSK:
Fajn, dobre jsi to vymyslel.
Ďakujem vám za pomoc teda, niekedy mi je až blbo z toho, že si nevšimnem takéto jednoduché veci, čo môžem spraviť, ale hľadám v tom "kvantovú fyziku" :D
Kdyz si tam na chvili predstavis ta cisla, to muze hodne pomoct :)
PS: Podobne jako jsi vytknul L, se da pripadne vytknout ve jmenovateli zlomku P, takze se to da psat ve tvaru
Nerekl bych ale, ze jeden tvar je "hezci" nez druhy. To je jenom o vkusu.