Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den,
potrebujem pomoc s prikladom.
Uloha ma nejake casti uz predtym , dostala som sa sem:
Obecne vztah pre priklad
a finalny vysledok je
potrebujem z toho urcit
chcem to vykreslit v exceli ale neviem ako na to. Viete poradit ako na to?
ahoj ↑ student14:
najjednoduchsie bude vytvorit si v sheete vektory dat ktore chces zobrazit
a potom vlozit chart, takeho typu aky ti vyhovuje
pre spektrum by sa mohlo hodit nieco taketo
spektralny graf
pre druhu cast (syntezu) zasa skor nieco co vyzera "spojitejsie"
priklad sinus a kosinus
otazka je ci je problem zobrazenie samotne alebo uz priprava dat pre zobrazenie
(t.j. co v exceli uz zvladas)
↑ jardofpr:
Ahoj, probem je pripadava dat skor,
ale mohlo by to byt tak, ze v exceli si vytvorim nahodne ( ma byt viac ako 10) napr. 11 hodnot. Z toho si dam napr dve lubovolne hodnoty 3 a 5 a dosadzovala by som do vztahu, ktory mam vyssie ako finalny vysledok.
len neviem ako to tam urobit...
student14 napsal(a):
↑ jardofpr:
... v exceli si vytvorim nahodne ( ma byt viac ako 10) napr. 11 hodnot. Z toho si dam napr dve lubovolne hodnoty 3 a 5 a dosadzovala by som do vztahu, ktory mam vyssie ako finalny vysledok ...
toto sa mi nezda ako spravna interpretacia zadania, co si asi este pred excelom treba ujasnit
povedal by som ze sa vyzaduje zvolit si 2 cisla vacsie ako 10, a pre tie konkretne cisla zobrazit spektrum
a urobit syntezu
t.j. napr. prve zvolene cislo nech je 13, pre toto cislo potrebujes spocitat vsetky koeficienty az po a
a zobrazit spektrum (ta 13tka je pocet harmonickych zloziek)
mimochodom, standardne sa beru koeficienty z komplexneho tvaru Fourierovho radu pri zobrazovani spektra,
aspon som to nevidel robit inak, mozno ty ano
potom na intervale zo zadania urobit syntezu, co znamena aproximaciu signalu pomocou konecneho poctu
jednotlivych zloziek
ked postupne pridavas zlozky, ziskavas vzdy lepsiu a lepsiu aproximaciu signalu,
t.j. po spocitani napr. 13tich clenov Fourierovho radu sa vysledok bude viac podobat povodnemu signalu
ako po spocitani napr. prvych 3och
tu budes zasa potrebovat (kedze koeficienty uz v tomto bode mas) na danom intervale dost bodov
pre dosadenie do funkcii sinus a kosinus na to, aby tvoj graf vyzeral hladko
je nieco z toho co pisem zrozumitelne alebo skor nie?
okrem toho, vies uviest aj predpis povodneho signalu nech pozrieme ci mame spravne "finalny vysledok"?
↑ jardofpr:
prepacte, ale je to skor nezrozumitelne pre mna... Dalo by sa to vysvetlit trochu jednoduchsie?
student14 napsal(a):
prepacte, ale je to skor nezrozumitelne pre mna... Dalo by sa to vysvetlit trochu jednoduchsie?
to nevadi, nie je problem rozvit to hlbsie ale bolo by podla mna lepsie zacat tym ze sem das
cele zadanie, z toho co pises nie je uplne jasne co nazyvas "finalnym vysledkom"
(ak sa mal urcit fourierov rad, su to koeficienty ? alebo
? alebo je to a malo to byt este nieco ine?
takto sa da len hadat v akom bode sme
ak to maju byt niektore z koeficientov, nie uplne sa mi pozdavaju (nie su zhodne co sa tyka periody)
takze pre uistenie by som urcite zacal zadanim
↑ jardofpr:
snad to nevadi, ale dovolila som si poslat vam zadanie aj s postupom do spravy