Stránky: 1
Dobrý den,
Mohl by mi někdo prosím poradit?
Mirek a Karel se mají setkat na horské chatě. Aby tam došli současně, dohodli se, že Mirek, který má ujít 14km, vyrazí na cestu o půl hodiny dříve a půjde průměrnou rychlostí o 2 km/h větší než Karel, který má ujít pouze 7.5km. Plán chlapců nevyšel pouze v tom, že Mirek dokázal jít pouze rychlostí 6km/h. Jak dlouho na něj Karel čekal?
Nejdřív jsem si řekla, že vymyslím, jejich rychlosti a časy.

Chvíli mi trvalo, nez jsem si uvedomila, že čas kdy vyšli a časy jakou dobu šli jsou úplně jiné neznámé, ale teď už moc nevím, co dál.. vím, že Mirek vyjde v čase t a Karel v čase t+0.5, ale vlastně mě ani nezajímá v kolik hodin vyšli..
Nevím co s touhle informací a takhle tam mám moc neznámých. Věděl by někdo jak dál?
↑ keltik:
Hezký den.
Řekl bych, že bude skutečně stačit v navrhovaných rovnicích zaměnit časy za doby:

V tomto plánu měli dorazit ve stejný čas. Pak by v reálu byla doba čekání dána rozdílem skutečné a plánované doby chůze Mirka.

↑ keltik:
1)Spočítej jak dlouho by trvalo Mirkovi než by ušel 14 km rychlostí 6 km/h
2)Rozdíl v době , kterou měl jít Mirek původní rychlostí a dobou z 1) bude doba čekání Karla na Mirka.,
PS: Osobně bych tedy sestavil rovnice kde čas a rychlost se bude vztahovat k Mirkovi.
Tedy rovnice:
ale můžeš nechat i ty Tvoje rovnice jen rychlost a čas budou vtaženy ke Karlovi.(rovnice jsou dobře)
Edit: Jen tak mezi námi, původní rychlost Mirka měla bý dost ostrá chůze, skoro indiánský běh.
Ve Tvých rovnicích vidím 2 neznámé, což na začátku ani jinak být nemůže.Takže povzdech, že tam máš
hodně neznámých moc nechápu.
Tak nevím, ale úloha má dvě řešení.
Pokud vztáhneme čas a rychlost k Mirkovi, pak Karel bude čekat na Mirka 20 minut.
Pokud vztáhneme čas a rychlost ke Karlovi, pak bude na Mirka čekat 1 hodinu 5 minut
Rychlosti budou:
V prvním případě:
Mirek 7 km/h, Karel 5 km/h. (Mirek ve skutečnosti 6 km/h)
doba chůze
Mirek 2 hodiny Karel 1,5 hodiny (Mirek ve skutečnosti 2 hodiny 20 minut)
Ve druhém případě:
Mirek 8 km/h, Karel 6 km/h (Mirek ve skutečnosti 6 km/h)
doba chůze:
Mirek 1 hodina 45 minut, Karel 1 hodina 15 minut (Mirek ve skutečnosti 2 hodiny 20 minut)
↑ Cheop:
To zmatení s těmi neznámými je moje hloupost, nějak jsem si myslela, že nemůžu míchat dobu, za kterou jejich trasu ujdou a dobu, kdy vyšli, takže jsem si myslela, že to budou soustavy rovnic o třech neznámých. Ale už jsem si uvědomila, že je to docela pitomost. Taky jsem si všimla, že jsem udělala pár numerických chyb, proto mi výsledky nedávaly smysl.
Mockrát děkuju!
Stránky: 1