Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám problém s řešením tohoto příkladu:
Tři plavci mají uplavat dvě délky bazénu dlouhého 55 metrů. Startují postupně po 5s ze stejného startovního bloku. Ještě před obrátkou je první plavec ve stejný okamžik dostižen druhým i třetím plavcem. Třetí plavec po obrátce uplave ještě 9 metrů, než mine druhého plavce, a ještě dalších šest metrů, než mine prvního plavce. Předpokládejte, že rychlosti plavců jsou stálé a vypočtěte největší z nich.
Vůbec tomu nerozumím. Nejrychlejší bude treti plavec, protoze dohnal i prvniho. Nerozumim, co se vlastne stane po obrátce a jak to mam řešit.
↑ Ondra.024:
a) obrázek není proporčně správně
b) černá - první situace, červená druhá situace, modrá třetí situace.
↑ zdenek1:
Aha takže první pak plave proti druhému a ten se otočí a plave naproti třetímu. Ale tak proč je tam napsáno, že ještě před obrátkou je první plavec dohnaný dalšími dvěma? To přeci nedává smysl
↑ Ferdish:
Já už jsem na to poukazoval několikrát, že dneska už bych základku nedal ... (myslím jako ve svém věku a se svými znalostmi)...
Jó, kdyby naši předci vstali z ledu,
podivili by se jak jsme vpředu,
jak závazky nestíhají úkoly,
a Einstein by se těžko dostal na školy...originál tady
↑ Ferdish: je, je to učivo 9. třídy, ale příklad byl v učebnici označený hvězdičkou. Já se s tím mořím, a pořád to nechápu.

Tak v tom bude nejaký jednoduchý trik ktorý prehliadam. Intuitívne (a zrejme i správne) cítim, že rýchlosť tretieho plavca je 3x väčšia než rýchlosť prvého plavca a 2x väčšia než rýchlosť druhého, ale doložiť to presným výpočtom nevidím ako jednoduchú záležitosť na pár riadkov...

↑ MichalAld:
Ja som to skúšal za triezva, ale keď som videl akým smerom sa to uberá (nelineárne rovnice), tak som si povedal že si nebudem kur*iť nedeľný neskorý večer :-) ale ak my dvaja sa vzdávame tak "ľahko", tak sa nečudujem že kolega Ondra.024 má s touto úlohou problém.
keltik napsal(a):
↑ Ferdish: je, je to učivo 9. třídy, ale příklad byl v učebnici označený hvězdičkou.
Čo je to za učebnica (názov, rok vydania, autori)? Ty a Ondra.024 ste spolužiaci?
Co blázníte?
Když označím
úsek od startu k černé čárkované čáře na obrázku, dostáváte dvě rovnice
a
a z informací o startu
a
Když to dosadíte do prvních dvou rovnic, tak se toho zpousta pokrátí (tady se musí trochu počítat) a dostanu
teď to stačí roznásobit a upravit do tvaru
a nakonec ty dvě rovnice vydělit
Ale na základku mi to taky přijde dost přes míru, i když je pravda, že tam není nic jiného než násobení dvojčlenů, dávání zlomků na společného jmenovatele a vytýkání. I ty rovnice jsou jen lineární.

↑ zdenek1:
Zdravím, zřejmě něco přehlížím, ale pokd upravím poslední dvě rovnice dostanu
46v_3=40v_3 nebo se pletu?
Tobě se do první rovnice vloudila chybička místo
má být

↑ zdenek1:
Což lze upravit na:

Tys totiž v předchozích úpravách chybně spočítal 64-46=15 (u snídaně)
PS:Já jsem dospěl k těmto rovnicím:
Z prvního případu:
Z druhé situace
Ze třetí situace
Po úpravách a nijak složitých počtech je moje výsledná rovnice:
můžeme krátit 
PPS: Nepočítal jsem to u snídaně, ale včera u obědu.(manželka nadávala)
Řekl bych, že úloha na ZŠ je velmi náročná a mám obavy, že k výsledku se dobere
tak pan učitel(učitelka) a 1-2 žáci ze třídy.
↑ Ferdish: Dobrý den, Ondra.024 je můj brácha a chodí na gymnázium Karla Sladkovského, já chodím do deváté třídy a on jakoby také, ale v páté třídě přešel na gymnázium. Tohle měl zadané z červené učebnice Matematika - Rovnice a jejich soustavy od Jiřího Hermanna, nakladatelství PROMETHEUS. Mě matika docela baví, i když mi moc nejde, tak jsem ráda, že jsem objevila tohle fórum, které mi s hodně příklady dost pomohlo.

↑ keltik:
Znamená to, že řešením rovnice:
je
m/s
Rychlost v_3=0 nemá smysl, protože víme, že třetí plavec se nějakou rychlostí pohyboval (větší než 0)
Edit: Jinak rychlosti jednotlivých plavců v m/s jsou:
První plavec = 0,5 m/s
Druhý plavec = 2/3 m/s
Třetí plavec = 1,0 m/s
Ale nás se ptají jen na rychlost nejrychlejšího plavce tj. Odpověď v úloze bude:
Nejrychleší plavec plaval rychlostí 1 m/s