Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 05. 2020 16:16

Kametec
Reputace:   

Výběr vhodných statistických metod

Dobrý den,
rád bych zde konzultoval výběr vhodných statistických metod pro následující situaci:

Na dvou vzorcích studentů proběhlo dotazníkové šetření, které mělo za cíl zjistit, jaké strategie používají k řešení různých problémů. Možnosti odpovědí jsou napříč otázkami stejné a u každé otázky je možné vybrat i více odpovědí. Proto se, i když byly vzorky stejně velké, sešel různý počet odpovědí v obou skupinách a počet odpovědí je větší než součin počtu respondentů a počtu otázek.

Nyní tedy mám dva různě velké soubory odpovědí, které bych spolu rád srovnal a konstatoval statisticky významné rozdíly. Poradíte mi, prosím, jaké postupy se v takové situaci používají?

Pokud si správně vzpomínám, tak lze použít Chí kvadrát test k rozhodnutí, jestli pozorované hodnoty odpovídají daným očekávaným hodnotám. Je možné jednu skupinu respondentů prohlásit za výchozí (protože jsou trénovaní, zkušení apod), podle poměrů jejich odpovědí vypočítat odpovídající očekávané hodnoty u druhé skupiny a pomocí Chí kvadrát testu otestovat hypotézu, zda takto určené očekávané hodnoty odpovídají sebraným datům z druhé skupiny? Takovému testu se říká Pearsonův test dobré shody, že ano? Je možné ho takto aplikovat, nebo raději ne? Jako další možnost mě napadá použít třeba nějaký dvouvýběrový test (T-test?) a postupovat po jednotlivých odpovědích a konstatovat, která z nich se objevovala častěji v té které skupině respondentů.

Již je to mnoho let, co jsem se naposledy statistikou zabýval a tak ocením jakékoliv nápady, postřehy a názory. Děkuji.

#2 07. 05. 2020 16:30

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Výběr vhodných statistických metod

Nebylo by nejjednodušší brát zatrhnutí 2 odpovědí za jinou odpověď?

Tedy když jsou k dispozici 3 možnosti, vede to celkem na 8 kombinací (pokud je možné i nezatrhnout nic) ... a pak to porovnávat stejně, jako kdyby se dala zatrhnout jen jedna možnost ?

Protože mě třeba není úplně jasné, když jeden student odpoví A, a druhý A+B, jak se bude posuzovat ten rozdíl...

#3 07. 05. 2020 17:11

Kametec
Reputace:   

Re: Výběr vhodných statistických metod

Jako odpovědi slouží jednotlivé "postupy" například odmítnutí, omluva, udání důvodu, naznačení, projev vděku...  a protože tyto postupy jdou kombinovat, mohou se u jedné otázky objevit spolu. Spíše mi jde o porovnání celkové skladby odpovědí, zatím jsem se spoluvýskytem odpovědí pohromadě nezabýval. Pokud jeden student odpověděl A+B, tak jsem se na něj koukal jako na dva studenty, z nichž jeden odpověděl A a druhý B. Předpokládám, že pokud bych si všiml něčeho, o čem bych usoudil, že by stálo za další prozkoumání, tak bych si vyfiltroval část dat a koukal na ně zvlášť. Protože je jednotlivých variant odpovědi, které lze skládat dohromady, je poměrně hodně, více než deset, jednotlivé kombinace jsem jako samostatné možnosti nekódoval, aby mi nepřerostly přes hlavu.

Zápatí