Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim. Jakstaks rozumim binomickemu rozdeleni pravdepodobnosti, kdy ma jev nemennou pravdepodobnost x v n poctech pokusu.
Co kdyz se vsak pravdepodobnost onoho jevu meni? Napriklad se snizuje kazdym dalsim uspesnym pokusem? Existuje na to nejaky obecny vzorecek?
Dejme tomu ze ma jev pocatecni pravdepodobnost 15% v 10 pokusech a s kazdym uspesnym pokusem se pravdepodobnost jevu snizi o 50%. Dekuji predem.

↑ Pedr0:
Ahoj,
podle me zadny jednoduchy vzorecek nevymyslime. Samozrejme nejaky vzorecek se v tve situaci napsat da, ale asi nebude mit zadny pekny tvat. Ja bych si proste nakreslil "strom stavu" stejne jako to muzu udelat pro binomicke rozdeleni. Strom kreslim po patrech - kazde patro znamena dalsi pokus. Sipka doleva znamena uspech (na zacatku p, pozdeji p/2, p/4,...), sipka doprava neuspech (na zacatku 1-p, pozdeji 1-p/2, 1-p/4,...). Zlute pisu pravdepodobnost, ze se vydam po prislusne ceste; bile pisu pravdepodobnost, ze se dostanu do prislusneho stavu.
Kdyz budu chtit znat 10. patro stromu, prijde mi nejlepsi to naprogramovat. Nevidim nejaky jiny jednoduchy zpusob.
Mimochodem odpovida ta tva uloha nejake realne situaci?
Neni to realna situace. Jen v jedne hre prave k tomu dochazi, ze se pravdepodobnost dalsiho vyskytu jevu snizuje s kazdym dalsim uspesnym pokusem. Potom i ta krivka grafu uspesnych pokusu vypada uplne jinak - je spicatejsi, protoze se zridkakdy stava, ze dojde k velkemu poctu uspesnych pokusu, zatimco u binomickeho rozdeleni je krivka plossi. Mam nejake zdroje dat, prumernou hodnotu pravdepodobnosti jevu pri vsech pokusech, a chtel jsem prave prijit na to, jak moc se ta pravdepodobnost snizi s kazdym dalsim uspesnym pokusem. Problem je, ze nevim, jak na to.

↑ Jj:
Ja myslim, ze to v tomto pripade nerika nic jineho nez to, co jsem nakreslil. Nebo mi neco unika?
↑ nejsem_tonda:
Ahoj.
OT
Čím si kreslil?
V akom programe?
Dík.
↑ nejsem_tonda:
Zřejmě ne. Jen jsem si vzpomněl, že jsme k podobným účelům používali maticový počet včetně posuzování možnosti nalezení (stacionárního) rozložení pravděpodobnosti po mnoha pokusech (což by ve vašem případě zřejmě znamenalo ta hlubší patra. Dnes už bych to jen tak zřejmě nedal - takže jsem to jen uvedl jako možnost, nic jiného v tom není.