Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Už som skúšala všeličo, ale neviem si rady s výpočtom tohto príkladu: Dva hmotné body vo vzdialenosti r sa navzájom priťahujú silou 4mN. Akou veľkou silou sa navzájom priťahujú, ak je ich vzdialenosť a) 2r, b) r/2, c) r/3?
Mám k nemu tento vzorec ale neviem ako postupovať.
Miesto r postupne dosádzaj 2r, r/2 a r/3. To ti v tvojom vzorci v menovateli "vyrobí" nejaké číslo, ktorým sa tvoj výraz bude líšiť od pôvodného tvaru .
To číslo sa však zakaždým bude dať vyňať pred celý výraz, takže skončíš vždy tvarom kde je tebou vyňaté číslo.
Zvyšok by už nemal robiť problém...
↑ littlegirl44:
Nabízím toto řešení
1) napíšeme základní vzorec
2) napíšeme vzorec pro změněnou sílu. Tady se sice mění jen vzdálenost, ale mohou se měnit i hmotnosti
3) co nyní platí:
4) dosadíme do 3)
5) oddělíme písmenka a čísla
a upravíme
No a vidíme, že nová síla je 4x menší
↑ Ferdish:
Ano, napsal. To iste, trochu jinak. Ať si vybere 😁
Příklady tohoto typu se obecně řeší tak, že se rovnice dají do poměru ... tedy...akorát máme trošku problémy s označováním, neboť jsi mi indexy 1 a 2 "vyplácala" na ty hmotnosti, takže já teď musím místo toho používat písmenka:
výsledek je natolik jednoduchý, že stojí za to si ho (i s tím, jak se k tomu došlo) zapamatovat.
Pak už to jde skoro zhlavy ... je li poměr vzdáleností 2 (dvojnásobná vzdálenost) bude síla 1/2^2, tedy čtvrtinová. A tak dále...