Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, připravuji se na zkoušku z afinních prostorů a mám problém s ověřením jestli je trojice afinní prostor
ve skriptech je následující příklad a přidávám i podmínky které musím ověřit, mohl by mi prosím někdo pomoci s objasněním co mi vlastně říká že množina bodů A je takhle zadaná (podtrženo červeně) a pak dále to co je modře podtrženo.
Co se týče pak následného ověření podmínek, tak jak se u toho postupuje a co mi vlastně říkají? Podmínku č. 1 si grafiky umím představit ale tu druhou moc ne.
předem děkuji za jakékoliv rady
↑ matotazka: Nie celkom chapem co ocakavas, ked pises "co mi vlastně říká že množina bodů A je takhle zadaná (podtrženo červeně)". Hovori ti to text ulohy, skratka autor ulohy sa rozhodol, ze
bude množina všetkých bodov grafu exponenciálnej funkcie.
"a pak dále to co je modře podtrženo" - tu je vysvetlené, ako sa počíta niečo ako "orientovaná vzdialenosť" medzi bodmi. Nakresli si to a pochopis.
Druhá podmienka v definícii hovorí že od každého bodu je práve jeden vo vopred danej "orientovanej vzdialenosti"
Ak tieto pojmy pochopíš, overenie, či ide o afinný priestor, bude očividné.
↑ vlado_bb:
Nevím jestli si správně interpretuji to 'modře podrtžené' - znamená to "pro všechny body X a U z množiny A kde X má souřadnice x,y a U má souřadnice u v platí že zobrazení bodu X, U = u - x? Nevím jak si to představit a nevím ani jestli to čtu správně. Mohl byste se mi to prosím ještě snažit trochu pokusit osvětlit co je tím přesně zamýšleno?
↑ matotazka: Znamena to, ze ak
, tak
. Teda presne to, co je v texte ulohy napisane.