Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím. Nevím si rady u příkladu, kde mám vypočítat Moment síly, jeho jednotlivé složky v osách a jeho úhly k počátku souřadného systému. A zakreslit moment vektoru do souřadného systému
Mám zadáno bod A (-2, 6,5) a vektor F ( 10i ; 3y ; -4k)
Taky zasílám svůj pokus o řešení, ale pravděpodobně jde jen o smíchání více početních operací dohromady. 
(Hodnoty síly mám mít v N a ne v metrech sem ignorant)
Zde sem si nejprve nanesl bod působiště A a z něj sem pak vedl v jednotlivých osách příslušné hodnoty ( 10i ; 4y ; -4k)
Dorýsoval jsem také výslednici síly F. Tady mi začal problém, že v grafu mi výjde Fv=7 N a početně Fv= 11,18 N.
Tak si nejsem moc jistý podle čeho se řídit, ale použil jsem dále početní výsledek. (Graf v měřítku 1:2)
Zde jsem si po zvolení směru otáčení na jednotlivých osách vypočítal vektor M pomocí matice.
Z jeho jednotlivých složek jsem pak počítal úhly, které svírá s jednotlivými osami. A nanesl jsem moment do souřadného systému. Opět se mi to liší graficky i početně.... Mohl bych poprosit o vodítko, jak se dokopat ke správnému postupu ? Nemohu na to sám přijít děkuji.