Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o pomoc s příkladem. Vyřešil jsem jej, mám však jiný výsledek, než po mne učitel chce a k tomu jeho se neumím dopočítat. Prosím, kde mám chybu?
Podél přímky postupuje příčné vlnění s periodou 1,2 s, amplitudou ym = 20 cm a rychlostí velikosti v = 15 m.s-1.
Určete velikost okamžité výchylky bodu ve vzdálenosti 45 cm od zdroje vlnění v čase 4,0 s od začátku kmitání
zdroje
y = ym * sin2π ( t/T - x/λ)
y = - 17 cm
↑ marnes:
Taky zdravím :)
dosazoval jsem podle zadání
λ= v/f = 15/1/T = 18
y = 20 * sin2π (4/1,2 - 45/18)
původně jsem to převáděl na stejné jednotky, ale to mi vycházelo úplně mimo jeho výsledek
už jsem nad tím strávil x hodin a myslím, že tam dělám nějakou blbost pořád dokola

↑ edison:
Co je na ní divného?
http://www.fyzika007.cz/mechanicke-kmit … tupne-vlny
↑ Foxiiik:
smiř se s tím, že výsledek NENÍ 17 cm , ale 18,67 cm.
striktně vzato není určená fáze v nějaké době a na nějakém místě (například v čase 0 vmístě zdroje)
V zadání je vzorec, kde fáze není. Z toho mi plyne, že zadaná počáteční fáze je 0.
Na druhou stranu, vzhledem k 17 vs 18,7 cm musí být aspoň něco v zadání špatně:-)
Zda je to chybějící fáze, nebo špatný "správný" výsledek, nebo něco jiného, z toho nepoznáme.
V zadání je vzorec, kde fáze není.
To není součást zadání, ale jeho pokus o řešení. 🙂