Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 06. 2009 17:38

Katarina
Reputace:   

slovní úloha

Ahojky,

dneska jsem dělala dvoje přijímačky, moc bych chtěla poděkovat všem, kteří mně tu pomáhali, ať už budou výsledky jakékoliv.

U přijímaček byla jedna slovní úloha:
1 cisterna naplní nádrž s vodou za 120 min, druhá za 3 hod. Za jak dlouho naplní nádrž obě cisterny dohromady??

Nevím jakým způsobem jsem se k tomu dopracovala ale vyšlo mě 72 min. Myslíte že je to správně??

#2 08. 06. 2009 18:44

mikee
Veterán
Reputace:   12 

Re: slovní úloha

↑ Katarina:
Prva cisterna naplni nadrz za 2 hodiny, to znamena ze za 1 hodinu naplni 1/2 nadrze a za x hodin teda x/2 nadrze. Podobne, druha cisterna naplni za x hodin x/3 nadrze. Ked ich nechame plnit nadrz naraz, tak spolu za x hodin naplnia x/2 + x/3 nadrze. My chceme vypocitat za aky pocet hodin x naplnia celu nadrz, cize dostavame rovnicu x/2 + x/3 = 1, z coho x=6/5 hodiny, co je 72 minut, takze podla mna si ulohu vypocitala spravne :) Drzim palce aby Ti skusky dobre vysli :)

Zápatí