Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojky,
dneska jsem dělala dvoje přijímačky, moc bych chtěla poděkovat všem, kteří mně tu pomáhali, ať už budou výsledky jakékoliv.
U přijímaček byla jedna slovní úloha:
1 cisterna naplní nádrž s vodou za 120 min, druhá za 3 hod. Za jak dlouho naplní nádrž obě cisterny dohromady??
Nevím jakým způsobem jsem se k tomu dopracovala ale vyšlo mě 72 min. Myslíte že je to správně??
↑ Katarina:
Prva cisterna naplni nadrz za 2 hodiny, to znamena ze za 1 hodinu naplni 1/2 nadrze a za x hodin teda x/2 nadrze. Podobne, druha cisterna naplni za x hodin x/3 nadrze. Ked ich nechame plnit nadrz naraz, tak spolu za x hodin naplnia x/2 + x/3 nadrze. My chceme vypocitat za aky pocet hodin x naplnia celu nadrz, cize dostavame rovnicu x/2 + x/3 = 1, z coho x=6/5 hodiny, co je 72 minut, takze podla mna si ulohu vypocitala spravne :) Drzim palce aby Ti skusky dobre vysli :)